Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Δήμοι -Συμβασιούχοι: 4.560 μόνιμες προσλήψεις, 3.238 νέες συμβάσεις, 589 απολύσεις (λίστα)


Με την υπογραφή χιλιάδων νέων συμβάσεων έως 31.3.2018 ή έως την έκδοση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ από συμβασιούχους -“παρατασιούχους” αλλά και τα αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να πυκνώνουν ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουλίου η διαδικασία στους δήμους της χώρας, σχετικά με την κάλυψη των θέσεων στους δημοτικούς τομείς καθαριότητας.
Οι μεγάλοι δήμοι της χώρας που αποτελούν και το βαρόμετρο προχώρησαν σταδιακά σε νέες συμβάσεις με παράλληλα αιτήματα για μόνιμες προσλήψεις, που, άλλωστε, αποτέλεσαν προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία της παραμονής των συμβασιούχων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η aftodioikisi.gr και αφορούν συνολικά 72 δήμους της χώρας:

-52 δήμοι έχουν ήδη εγκρίνει με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων 3.238 νέες συμβάσεις, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν υποβάλλει και αιτήματα για 2.060 μόνιμες θέσεις, ανεβάζοντας τον μέχρι τώρα αριθμό τους στους 4.560 (σ.σ. μαζί με τους 2.500 που έχουν αιτηθεί οι δήμοι παλαιότερα). Ανάμεσα στους δήμους αυτούς συναντούμε τους δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρέων, Λαρισαίων, Βόλου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Αμαρουσίου, Περάματος, Χαλανδρίου, Χανίων, Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας, Τρίπολης, Πλατανιά, Αποκορώνου, Αγίας Παρασκευής, Ιθάκης, Κηφισιάς, Ωραιοκάστρου, Διστόμου, Κομοτηνής, Αλμυρού, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ηλιούπολης, Αμαρουσίου, Παύλου Μελά, Ηρακλείου Αττικής, Ζωγράφου, Μαλεβιζίου Κρήτης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Καλαμάτας, Φιλοθέης – Ψυχικού, Μινώα Πεδιάδος, Λαγκαδά, Αγίου Δημητρίου, Κορδελιού Ευόσμου, Λευκάδας, Φαιστού, Λεβαδέων, Στυλίδας, Νεάπολης – Συκεών, Ρεθύμνης, Πυλαία – Χορτιάτη, Τρικκαίων, Καρπάθου, Κοζάνης, Γλυφάδας, Μοσχάτου-Ταύρου. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις από τους συγκεκριμένους δήμους, υπάρχουν “γκρίζες” ζώνες, καθώς για παράδειγμα ο δήμος Αθηναίων ναι μεν προχώρησε σε νέες συμβάσεις με 239 εργαζόμενους στην καθαριότητα αλλά απέλυσε 83 συμβασιούχους στο Δημοτικό Βρεφοκομείο. Ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν και για τους δήμους  Αγίας Παρασκευής και Χορτιάτη.


Είκοσι δήμοι έχουν προχωρήσει σε 589 απολύσεις. Πρόκειται για τους δήμους Ρόδου, Μάνδρας Ειδυλλίας, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Καρπάθου, Καλαμπάκας, Ραφήνας – Πικερμίου, Κιλκίς, Φλώρινας, Κόνιτσας, Λαμιέων, Σιθωνίας, Βισαλτίας, Κέρκυρα, Παλλήνη, Σάμο, Αρριανών, Πέλλα και, σύμφωνα με το Συνδικάτο ΟΤΑ, Ιωαννιτών και Αμφίπολης Σερρών και Χαλανδρίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: 
Δήμοι που προχώρησαν σε νέες συμβάσεις:
  • Δήμος Πατρέων: Την παραμονή των 64 συμβασιούχων στο δήμο Πατρέων εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.
  • Δήμος Βόλου: Την υπογραφή νέων συμβάσεων για τους 80 συμβασιούχους καθαριότητας του δήμου αποφάσισε, ομόφωνα κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Βόλου. Επιπλέον, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου Βόλου ώστε να περιλάβει 90 νέες θέσεις μονίμων για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου.
  • Δήμος Αιγάλεω: Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπεγράφησαν 33 νέες συμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκε να προσληφθούν 40 μόνιμοι υπάλληλοι.
  • Δήμος Κορυδαλλού: Ήταν ο πρώτος δήμος της χώρας που υπέγραψε νέες συμβάσεις τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, με τους 33 συμβασιούχους- παρατασιούχους, που υπηρετούσαν στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου έως τις 7/6/2017 (ημερομηνία της έκδοσης της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας), προκειμένου να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες της πόλης στο νευραλγικό τομέα της καθαριότητας.

Ποιοι δήμοι απέλυσαν
-Στο δήμο Ρόδου, με δύο αποφάσεις που υπογράφει ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, απολύονται συνολικά 127 συμβασιούχοι.
-Στο δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας η δήμαρχος Ιωάννα Κριεκούκη, έσπευσε την Παρασκευή να υπογράψει τη διαπιστωτική πράξη για την απόλυση 35 συμβασιούχων –«παρατασιούχων».  Στην απόφαση γινεται επίκληση της απόφασης του Ε.Σ. αλλά και γνωμοδότησης της νομικής συμβούλου του δήμου.
-Στο δήμο Αλεξάνδρειας Ημαθίας απολύθηκαν 20 συμβασιούχοι, οι οποίοι και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου.
-Στο δήμο Καλαμπάκας απολύθηκαν και μάλιστα με κόκκινο μελάνι 19 συμβασιούχοι.
-Στο δήμο Ραφήνας – Πικερμίου απολύθηκαν ένας-ένας έξι συμβασιούχοι.
– Στο δήμο Κόνιτσας απολύθηκαν οκτώ συμβασιούχοι.
— Στο δήμο Κιλκίς με απόφαση του δημάρχου απολύθηκαν 53 συμβασιούχοι, ωστόσο, επίσης απόφαση του δημάρχου, ο δήμος Κιλκίς θα προσλάβει 28 διμηνίτες. 
— Στο δήμο Σιθωνίας με απόφαση του δημάρχου, Ιωάννη Τζίτζιου, απολύθηκαν 115  συμβασιούχοι, της υπηρεσίας καθαριότητας.
— Στο δήμο Λαμιέων με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, απολύθηκαν 47 συμβασιούχοι που παραμένουν επί έξι μήνες απλήρωτοι, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η παραχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, παρά την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
— Στο δήμο Βισαλτίας με απόφαση της δημάρχου, Αγνής Δουβίτσα, απολύθηκαν οκτώ συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
— Στο δήμο Φλώρινας, με απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, απολύθηκαν 34 συμβασιούχοι του δήμου.
— Στο δήμο Κερκυραίων η δημοτική αρχή προχώρησε στη διακοπή εργασίας 10 συμβασιούχων – “παρατασιούχων”. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΕΓΓΡΑΦΟ της αναπληρώτριας προϊσταμένης του δήμου “θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η παροχή υπηρεσιών από τους συγκεκριμένους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις κρίνονται άκυρες και μη νόμιμες έως ότου ληφθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απασχόλησή τους και υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις”.
— Στο δήμο Παλλήνης απολύθηκαν 38 συμβασιούχοι του δήμου. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης οι απολύσεις έγιναν «λόγω ακυρότητας των αυτοδίκαιων παρατάσεων τους, σύµφωνα µε τα 14/30.06.2016 και 9/10.05.2017 πρακτικά των Γενικών Συνελεύσεων της Ολοµέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
— Στο δήμο Πέλλας, με απόφαση του δημάρχου Γρηγόρη Στάμκου, απολύθηκαν πέντε συμβασιούχοι, δύο οδηγοί απορριμματοφόρου και τρεις χειριστές μηχανημάτων.
— Στο δήμο Χαλανδρίου η δημοτική αρχή αποφάσισε να απολύσει και να μην ανανεώσει τις συμβάσεις 7 εργαζόμενων στην καθαριότητα, όπως κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ο τοπικός Σύλλογος Εργαζομένων.
— Στο δήμο Σάμου, ο δήμαρχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρότεινε και το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε την απόλυση 49 συμβασιούχων. Ειδικότερα σε σύνολο 65 συμβασιούχων παρέμειναν μόνον οι 16.
— Στο δήμο Αρριανών Ροδόπης, η δημοτική αρχή προχώρησε στην απόλυση 6 εργαζομένων συμβασιούχων καθαριότητας και στη σύναψη νέων συμβάσεων για 12 εργαζόμενους, από το σύνολο των 18 συμβασιούχων της καθαριότητας που υπηρετούσαν στον Δήμο έως σήμερα.

Επίσης, σύμφωνα με το Συνδικάτο ΟΤΑ σε απολύσεις έχουν προχωρήσει οι δήμοι: 
-Ιωαννιτών: 23
-Αμφίπολης Σερρών: 14.