Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Δεκαπενταύγουστος: Το Πάσχα του καλοκαιριού

Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κάθε καλοκαίρι στις 15 Αυγούστου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιορτάζουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα τον θάνατο της Θεοτόκου, την ταφή, την ανάσταση και τη μετάστασή Της στους ουρανούς.
 Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με νηστεία που διαρκεί μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας έτσι ο εορτασμός αυτός το λεγόμενο «Πάσχα του Καλοκαιριού».

Η Ελλάδα γιορτάζει σε κάθε σημείο της την Κοίμηση της Θεοτόκου, καθώς κάθε μεγάλη πόλη ή μικρό χωριό έχει τη δική του ιστορία να αφηγηθεί για την προστάτιδά του Παναγία.

Από όλα τα μέρη, η Παναγία Ευαγγελίστρια στην Τήνο, η Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο και η Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο θεωρούνται οι πιο γνωστοί τόποι ιερού προσκυνήματος, θρησκευτικής κατάνυξης και εορταστικής λαμπρότητας.



Η ουσία του εορτασμού είναι ότι όλοι μας, σε όποιο μέρος της χώρας μας και αν βρεθούμε, προσκαλούμαστε να συμμετάσχουμε με το πνεύμα και την ψυχή μας στις θρησκευτικές τελετές, στις ψαλμωδίες και στις προσευχές εξυμνώντας τη Θεοτόκο. Το θρησκευτικό μας συναίσθημα βρίσκει την υπέρτατη έκφρασή του στην ατμόσφαιρα ιερής συγκίνησης που χρωματίζει κάθε στιγμή της ημέρας. Η αγάπη των πιστών για την Παναγία εκφράζεται με τον περίτεχνο στολισμό της εικόνας της, ο οποίος διαφέρει από τόπο σε τόπο και από εκκλησία σε εκκλησία, ενώ η τελετή της περιφοράς της γεμίζει με ιερό δέος τους δρόμους των πόλεων και των χωριών.

Επισκέπτες αλλά και Έλληνες από όλο τον κόσμο επιλέγουν αυτή τη χρονική στιγμή για να ταξιδέψουν στη χώρα μας και να αποτελέσουν μέρος της βαθιάς κατανυκτικής ατμόσφαιρας που δημιουργείται από τις θρησκευτικές τελετές και τους εορτασμούς για την Κοίμηση της Θεοτόκου.