Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Καλοκαιρινές διακοπές: Πότε έχουν επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών

 by giatros-in.gr


Οι πολυήμερες καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν ίσως το πιο γλυκό και σημαντικό κομμάτι των αναμνήσεων.

Μπορούν λοιπόν να γίνουν επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών;

Η απάντηση είναι «ναι», αν αυτά είναι όλη μέρα «καλωδιωμένα» στο κινητό, το τάμπλετ ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

Στο παρελθόν τα παιδιά περνούσαν τα καλοκαίρια σκαρφαλώνοντας στα δέντρα, τρέχοντας και παίζοντας σε εξωτερικούς χώρους. Σήμερα, τα περισσότερα από αυτά είναι «κολλημένα» στην τηλεόραση ή σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή, γεγονός που υπονομεύει την υγεία τους.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματα σχετικής μελέτης στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητικών Επιστημών και σύμφωνα με αυτά, οι μαθητές επιστρέφουν το Σεπτέμβριο στο σχολείο με σημαντικά χαμηλότερη καρδιοαναπνευστική ικανότητα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αδράνεια στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε εύπορες περιοχές ήταν λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, επειδή οι γονείς τους τα έστελναν σε αθλητικές κατασκηνώσεις ή άλλες δραστηριότητες.

Στις φτωχές περιοχές, ωστόσο, τα παιδιά καθηλώνονταν μπροστά στις οθόνες για πολλές ώρες.



Οι ειδικοί ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την εξάπλωση της παιδικής παχυσαρκίας στη Βρετανία, καθώς το 20% των παιδιών είναι υπέρβαρα στην ηλικία των τεσσάρων, ενώ το 33% των παιδιών είναι υπέρβαρα όταν εισέρχονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή στην ηλικία των 11 ετών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Δρ Steven Mann, από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές περνούν πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες, ενώ οι εύποροι συνομήλικοί τους διατηρούν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

«Το να είσαι αδρανής ως παιδί δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο σε πολλά επίπεδα. Εκτός της επιβράδυνσης της σωματικής ανάπτυξης, μια αδρανής παιδική ηλικία αυξάνει πολύ τον κίνδυνο για θανατηφόρες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2 αργότερα στη ζωή» υπογράμμισε.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν το βάρος περισσότερων από 400 παιδιών ηλικίας 9 και 10 ετών σε 13 δημοτικά σχολεία στη βορειοδυτική Αγγλία για 13 μήνες και διαπίστωσαν ότι αυξήθηκε η σωματική δραστηριότητα και μειώθηκε ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015.

Τα οφέλη όμως που αποκόμισαν αυτό το διάστημα, εξαφανίστηκαν κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς όταν επέστρεψαν στο σχολείο το φθινόπωρο του 2015, ήταν υπέρβαρα και σε κακή φυσική κατάσταση.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι οι μαθητές είχαν χάσει κατά μέσο όρο το 80% της φυσικής κατάστασης που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ο μέσος ΔΜΣ των παιδιών επίσης επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς από 17,64 που ήταν την άνοιξη ανέβηκε στο 18,26 το Σεπτέμβριο.

Η τάση, ωστόσο, ήταν πολύ πιο έντονη στις υποβαθμισμένες περιοχές.

Η πτώση του επιπέδου φυσικής κατάστασης στο φτωχότερο 25% των παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν 18 φορές μεγαλύτερη από το 25% των πλουσιότερων παιδιών.

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να ασκούνται, αφού περνούν πολύ χρόνο στον καναπέ. Ο λόγος δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της παχυσαρκίας αλλά και τα κατάγματα των οστών που προκαλεί η αδράνεια.

Ο Leigh Gabel, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, δήλωσε: «Ανακαλύψαμε ότι οι έφηβοι που είναι λιγότερο δραστήριοι είχαν ασθενέστερα οστά και η αντοχή των οστών τους είναι οριακή για την πρόληψη των καταγμάτων».