Σταθμός μεταφόρτωσης στη Θίσβη ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Τι έχουν να πουν όλοι αυτοί που με την υπογραφή της σύμβασης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων μας διαβεβαίωναν ότι δεν θα έρθουν άλλα σκουπίδια;
Τι στόχο έχει η κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης στη Θίσβη; Υπάρχει κρυφή ατζέντα; Επιτέλους ας βγει κάποιος να μας ενημερώσει. Ο πρωθυπουργός στη Λαμία ανακοίνωσε το σταθμό μεταφόρτωσης στη Θίσβη, το λόγο έχουν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, οι κάτοικοι και ο Αντιδήμαρχος Θίσβης κ. Καμούτσης. Τι γνωρίζουν για το θέμα αυτό; Σας παραθέτουμε αυτούσιο το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Στην ομιλία του πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα, στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Στερεά Ελλάδα, μίλησε για τον τομέα των απορριμμάτων τονίζοντας πως η χώρα καλείται να μεταβεί σε μια άλλη ποιοτικά διαφορετική κατάσταση, με στόχο την κατά 50% ανάκτηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων στη πηγή και η επεξεργασία του υπόλοιπου 50% σε μονάδες υψηλής τεχνολογικής στάθμης για δημοτικού ενδιαφέροντος και εμβέλειας. Στην υλοποίηση των στόχων αυτών αποβλέπουν ο εθνικός και περιφερειακοί σχεδιασμοί διαχείρισης αποβλήτων σε εναρμόνιση με την σχετική οδηγία της Ε.Ε. Παράλληλα προετοιμάζεται το νέο θεσμικό πλαίσιο της ανακύκλωσης το οποίο έχει ήδη προωθηθεί στη Βουλή και ενεργοποιούνται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα τόσο σημαντικό βήμα είναι η αλλαγή στάσης και προτεραιοτήτων από όλους, διοίκηση, αυτοδιοίκηση και παραγωγούς. Στην Στερεά Ελλάδα έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και ο χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων Φωκίδας με 8,4 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Θήβα, όπου πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση ύψους 17 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργήθηκε ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο στο ΕΣΠΑ για την ωρίμανση των μονάδων επεξεργασίας, με προτεραιότητα την Χαλκίδα και την Θήβα, καθώς και την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης Θίσβης, στο Δήμο Θηβαίων, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Σκούμας, κατηγορώντας τον Βουλευτή του Σύριζα κ. Ν. Θηβαίο, λέγοντας : "Ας μας πει, ο διορισμένος και αόρατος βουλευτής Θηβαίος, τι "έργο" γίνεται. Είναι ή δεν είναι εμφανές ότι προετοιμάζουν να μετατρέψουν όλη την περιοχή μας σε βιομηχανία και μάλιστα ειδικά την περιοχή της Θίσβης, όπου ήδη με τη συνδρομή της κυβέρνησης, του δημάρχου Θήβας και του Μπακογιάννη, έχουν καταπατηθεί δημόσια και κοινόχρηστα πράγματα, δρόμος και παραλία Αγγελή στον όρμο της Νούσας;
Η "ανάπτυξη" που ευαγγελίζονται εξοντώνει το περιβάλλον και δημιουργεί καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων, για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των βιομηχάνων και των σκουπιδοεργολάβων."
Επίσης αναδημοσιεύουμε άρθρο με τίτλο «Ιδιωτικοποίηση και καύση, το μοντέλο που προωθεί ο Φο.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας. Του Πέτρου Τσιβίδη»
Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρ. Μακεδονίας προωθεί το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης και της καύσης σαν λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή.
Συγκεκριμένα στη 2η Συνεδρίαση στις 10/7/17 το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ αποφάσισε να υποβάλει πρόταση στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για την υλοποίηση έργου ''Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας'' μέσω ΣΔΙΤ, με συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας 350.000 tn/έτος και παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων SRF, RDF. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 100 εκ. ευρώ.
Η απόφαση υπερψηφίστηκε από το σύνολο των παρόντων μελών του ΔΣ (μέλη του και οι Δήμαρχοι) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Τα ζητήματα που προκύπτουν από την πολιτική που εφαρμόζουν ΦΟΔΣΑ, Δήμαρχοι, Περιφέρεια, αλλά και η κυβέρνηση, είναι πολλά.
• Εγκατάλειψη της εναλλακτικής- αποκεντρωμένης διαχείρισης, των Τοπικών Σχεδίων των Δήμων και του Εθνικού Σχεδιασμού (πρόληψη- διαλογή στην πηγή με 5 κάδους– δημοτικά πράσινα σημεία – διαδημοτικά Κέντρα Διαλογής κλπ), η οποία και χρήματα εξοικονομεί - τα οποία μπορούν να επιστραφούν στους δημότες, και νέες θέσεις εργασίας δημιουργεί, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον είναι.
• Ενισχύεται το συγκεντρωτικό μοντέλο με τις τεράστιες και ακριβές μονάδες επεξεργασίας και σταθμούς μεταφόρτωσης, το οποίο αυξάνει το κόστος διαχείρισης διασφαλίζοντας εγγυημένα κέρδη στους μεγαλοεργολάβους. Κόστος που θα επωμισθούν οι δημότες με αύξηση δημοτικών τελών. Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ποιότητα και ποσότητα των ανακτούμενων υλικών.
• Υποθηκεύεται για πολλά χρόνια το καθεστώς διαχείρισης προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.
• Με αυτή την πολιτική των σύνολο των πηγών χρηματοδότησης (1δισ ευρώ) θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία με μικρό κόστος επένδυσης εξασφαλίζουν εγγυημένα κέρδη (ανταποδοτικά Δήμων & τέλος ανακύκλωσης, που πληρώνουμε όλοι), για 40-50 χρόνια.
• Τα αμφιβόλου ποιότητας δευτερογενή καύσιμα που θα παράγονται στις ΜΕΑ και η καύση τους που προωθείται σε εργοστάσια, θεωρείται επικίνδυνη για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
• Διαδικασίες που γίνονται και αποφάσεις που παίρνονται ''εν κρυπτώ'', δίχως συζήτηση με την κοινωνία, δίχως ενημέρωση των παρατάξεων της περιφέρειας και των δημοτικών συμβουλίων.
Περιγράφοντας την εικόνα που διαμορφώνεται στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων μπορούμε να πούμε τα εξής:
Κυβέρνηση που εγκαταλείπει τον δικό της Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης με την αποδοχή ουσιαστικά ως τετελεσμένου την εμπλοκή σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτών στην διαχείριση αποβλήτων. Περιφέρεια αδιάφορη για τις πραγματικές ανάγκες, προωθεί περιφερειακά σχέδια διαχείρισης φαραωνικά και συγκεντρωτικά, από τα οποία αποκλείονται οι τοπικές κοινωνίες,παρά τις αντιδράσεις περιφερειακών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. ΦΟΔΣΑ που δεν θέλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια άλλη πολιτική και νιώθοντας ανεξέλεγκτος, δίνει τις υλοποιήσεις των έργων ασυζητητί στους Εθνικούς – και όχι μόνο – εργολάβους. Δήμαρχοι που απλά θέλουν να ξεφορτωθούν τα σκουπίδια από την πόρτα τους, αθετούν δικά τους σχέδια και υποχρεώσεις, υποβαθμίζουν τις κρίσιμες υπηρεσίες καθαριότητας, ξεχνώντας ότι τον τελικό (αυξημένο) λογαριασμό θα τον πληρώσει ο δημότης. Εργαζόμενοι στον χώρο, που θα έπρεπε να απαιτούν, σύγχρονες - ασφαλείς συνθήκες δουλειάς (μη ξεχνάμε του 2 πρόσφατους θανάτους εργαζομένων), εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων και της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, σύγχρονους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίες, προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού.
Αυτά για ένα ζήτημα που πολλοί από μας το αντιμετωπίζουμε σαν δύσοσμο και αποφεύγουμε να ασχοληθούμε, μόνο που κάποιοι μη έχοντας τέτοιου είδους ''ευαισθησίες'' κάνουν χρυσές δουλειές μ` αυτό.
Ακολουθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού, κ. Α. Τσίπρα.
http://www.radio-thiva.gr