Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Γλιτώνουν το χαράτσι 300.000 αγρότες!


Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
(filippidis@paragogi.net)

Στην εξαίρεση των αγροτεμαχίων των 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από την πληρωμή του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Παραγωγής», η τρικομματική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να εξαιρεθούν πλήρως μόνο τα καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και όχι τα χέρσα. Παράλληλα, θα εξαιρούνται οι εκτάσεις που αποδεδειγμένα νοικιάζονται σε αγρότες ή κτηνοτρόφους για καλλιέργεια ή βοσκή ζώων. Στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι να δημιουργηθούν κίνητρα για να μη μένουν χέρσα τα χωράφια, αλλά να καταλήγουν σε πραγματικούς, ενεργούς αγρότες, για να τα εκμεταλλεύονται με χαμηλό κόστος και να αυξάνει η παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Επίσης, μελετάται η σκέψη να μπει πλαφόν στα καλλιεργήσιμα στρέμματα, ώστε να πληρώνουν οι κάτοχοι μεγάλων αγροτικών εκτάσεων, ακόμα και εάν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σημειώνεται ότι από το φόρο δεν θα εξαιρεθούν ούτε το σύνολο των 1.200.000 Ελλήνων οι οποίοι δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα, ούτε καν το σύνολο των περίπου 850.000 αγροτών που λαμβάνουν επιδοτήσεις από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, παρά μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα 300.000 αγρότες που έχουν εισόδημα πάνω από 50% από την αγροτική ενασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι 560.000 μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαθέτουν 3,4 εκατ. αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 21 εκατ. στρεμμάτων, και 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαθέτουν 2,7 εκατ. αγροτεμάχια, συνολικής έκτασης 35 εκατ. στρεμμάτων.

Ερωτηματικό, εξάλλου, παραμένει εάν ο νέος φόρος στα αγροτεμάχια θα ισχύσει από φέτος ή θα υπαχθεί στη συνολική επίλυση του θέματος το 2014. Συνολικά, μόνο από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισπράτει ετησίως περί τα 500-600 εκατ. ευρώ. Επίσης αναπάντητο παραμένει το τι ακριβώς θα ισχύσει για τις εκτάσεις με φωτοβολταϊκά πάρκα, με τις προτεινόμενες αλλαγές να κάνουν λόγο για φόρο και σε αυτή την περίπτωση, τουλάχιστον αρχικά, στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες.

Πρόταση

Σε πρότασή του ο Ενιαίος Σόλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών από το Νομό Λασιθίου της Κρήτης προτείνει να χωριστούν τα αγροτεμάχια σε 4 κατηγορίες:

1. Καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια που ο ιδιοκτήτης είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, για τα οποία προτείνεται να μην υπάρχει καμία φορολογική επιβάρυνση, καθώς αποτελεί η γη «εργαλείο» δουλειάς.

2. Χέρσα αγροτεμάχια που ο ιδιοκτήτης είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, για τα οποία προτείνεται να φορολογούνται κανονικά, καθώς δεν νοείται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης να έχει στα χέρια του χέρσα γη.

3. Καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια που ο ιδιοκτήτης δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, για τα οποία προτείνεται να ενταχθούν σε καθεστώς κανονικής φορολόγησης.

4. Χέρσα αγροτεμάχια που ο ιδιοκτήτης δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, για τα οποία προτείνεται να υπάρξει ένας ξεχωριστός συντελεστής φορολόγησης. Ο συντελεστής αυτός θα προκύπτει με βάση τις φορολογικές εισροές που αποδίδονται από όμορες γειτονικές καλλιέργειες και πάντα θα υπολογίζεται η ανώτερη τιμή. Σκοπό της διαφοροποίησης του συντελεστή (προς τα πάνω) είναι να καταστεί ασύμφορη η κατοχή χέρσας γης για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αφού από τη στιγμή που δεν θα καλλιεργείται το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο αφενός δεν θα έχει έσοδα και αφετέρου θα έχει υψηλό συντελεστή φορολόγησης, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει τη γη σε αγροτικά χέρια, καθώς θα είναι ασύμφορη η κατοχή τη.

Λύση-πακέτο

Λύση-πακέτο για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2013 και 2014 αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση, προκειμένου να πειστούν να συναινέσουν οι κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνονται διατάξεις για τη φορολόγηση των ακινήτων το 2013 με τη διατήρηση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς και διατάξεις που θα προβλέπουν την κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ και του ΦΑΠ το 2014 και την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, με τα αφορολόγητα και τις κλίμακες. Τις επόμενες μέρες η διακομματική επιτροπή για τη φορολογία ακινήτων θα ξεκινήσει τις συζητήσεις προκειμένου να καταλήξει στην τελική πρόταση για την εφαρμογή του ενιαίου φόρου το 2014.

Πάντως, για το τρέχον έτος θα συνεχίσει να ισχύει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, μειωμένο κατά 15%.