Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ


Όταν οι αστυνομικοί καταλάβουν (γιατί ακόμη δεν το έχουν καταλάβει) ότι δεν πρέπει να επιτίθενται στους πολίτες, όταν σταματήσουν να ρίχνουν τα γκλομπ και τα χημικά σε βάρος

των αγανακτισμένων, τότε κάτι μπορεί ν'αλλάξει. Ακόμη όμως, εξακολουθούν να βρίσκονται απέναντι από τους πολίτες και ουσιαστικά να αποτελούν το μακρύ βραχίονα απολυταρχικών μέτρων της κατοχικής κυβέρνησης σε βάρος του λαού!

Ακόμη και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ως μέσο διαμαρτυρίας την απεργία πείνας άφησαν ανοιχτό οι αστυνομικοί. Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΑΣΥ, ακούστηκε και αυτή η πρόταση ως μέσο αντίδρασης στις συνεχιζόμενες περικοπές και στην εξαθλίωσή τους......

Στην σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύει το onalert.gr, γράφουν ότι "το συνδικαλιστικό μας κίνημα είναι αποφασισμένο να εκδηλώσει εντόνως τη διαμαρτυρία του, με κάθε πρόσφορο μέσο πίεσης, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο της απεργίας πείνας, χωρίς ασφαλώς να απεμπολούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να φοράμε και να τιμάμε τη στολή που εμπιστεύτηκε η ελληνική πολιτεία στον Έλληνα Αστυνομικό"!

Όλη η ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ:

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για όλους, συνδικαλιστικό κίνημα, πολιτική και φυσική ηγεσία. Αυτό είναι το μήνυμα

που εξέπεμψε χθες και προχθές το Γενικό Συμβούλιο των

Πρωτοβαθμίων Ενώσεων, το οποίο συνεδρίασε στη ΓΑΔΑ,

προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης και ικανοποίησης συγκεκριμένων αιτημάτων, τα οποία έχουν τεθεί εδώ και μήνες, χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα: Έκδοση - ανακοίνωση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, απογραφή αστυνομικών στην κατηγορία ΤΕ., λέσχες εστίασης, Κώδικας Μεταθέσεων, Πειθαρχικό Δίκαιο, Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών, ρύθμιση νυχτερινών, Μισθολόγιο, επικινδυνότητα εργασίας, Υγιεινή και Ασφάλεια κλπ.

Εκ μέρους του Προεδρείου υπήρξε εκτενής ενημέρωση για τις 115 παρεμβάσεις μας το τελευταίο διάστημα, που είχαν ως στόχο την επίλυση συγκεκριμένων αιτημάτων-προβλημάτων συναδέλφων και Ενώσεων, με την επισήμανση, ωστόσο, ότι μπορεί να μην ικανοποιούνται κεντρικά θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, όμως με την πίεση του συνδικαλιστικού μας κινήματος, πετυχαίνουμε λύσεις και αποτρέπουμε δυσμενείς εξελίξεις όπως έγινε π.χ. με την υπαγωγή του ΤΕΑΠΑΣΑ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με το ξεπάγωμα των μισθολογικών προαγωγών, με την καταβολή των ΒΟΕΑ κλπ. Όλα αυτά δεν έγιναν έτσι απλά, αλλά με τη διαρκή προσπάθεια πολλών και τη δυναμική που έχει αναπτύξει το συνδικαλιστικό μας κίνημα, χωρίς να αγνοούμε το πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου κινούμαστε, αλλά αφουγκραζόμενοι την αγωνία των συναδέλφων μας, όπως αυτή καταγράφεται και στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, οι οποίες πραγματοποιούνται με αξιοζήλευτη συμμετοχή τις περισσότερες φορές, χάριν και της παρουσίας της Ομοσπονδίας μας σε αυτές. Είναι δε επιβεβλημένο σε μια εποχή κρίσης των θεσμών, να μην απαξιώνεται η συμβολή της Ομοσπονδίας, διότι Ομοσπονδία είναι τα σωματεία της και οι αιρετοί εκπρόσωποί τους εν τέλει, οι οποίοι οφείλουν πάντα να λειτουργούν εντός της κοινωνίας και όχι ξεκομμένοι από το κοινωνικό γίγνεσθαι.

Προς τούτο, αποτελεί σημείο αναφοράς η Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου 2013 στη Βέροια με κεντρικό θέμα «Και οι Αστυνομικοί έχουν μάνες», αφενός προκειμένου να τιμηθεί η μητέρα ενός συναδέλφου που δεν δίστασε να στείλει αυτό το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία με αφορμή τις συλλήψεις των τρομοκρατών αρχές Φεβρουαρίου, αφετέρου δε για να αναπτύξουμε περαιτέρω τον προβληματισμό μας όσον αφορά την ανασφάλεια που νιώθουν οι συνάδελφοί μας και την επιβίωση της οικογένειας του αστυνομικού σε συνθήκες κρίσης.

Εισηγήσεις για τα θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας και τα οικονομικά προβλήματα-νέο μισθολόγιο- επικινδυνότητα εργασίας, έγιναν αντιστοίχως από τον πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής Γιώργο Φεστερίδη και τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αντώνιο Ζαχαριουδάκη, ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Χαράλαμπος Μπουκουβάλας ενημέρωσε για την πορεία συζήτησης της προσφυγής μας κατά των μνημονιακών νόμων, ενώ από το σύνολο των εκπροσώπων των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων περιγράφηκαν για άλλη μια φορά με μελανά χρώματα τα δυσεπίλυτα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες των υπηρεσιών σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, αναδείχθηκαν νέα προβλήματα και κατατέθηκαν νέες ιδέες και προτάσεις, που θα διερευνηθούν από την Ε.Γ.

Στο Γενικό Συμβούλιο παρέστη εκ μέρους του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ο Προϊστάμενος Επιτελείου, Αντιστράτηγος κ. Σπυρίδων Παπασπύρου και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος κ. Αναστάσιος Λάσκαρης, στους οποίους αναπτύχθηκε η αγωνία μας για την ολιγωρία που επιδεικνύεται όσον αφορά την ικανοποίηση των προαναφερόμενων αιτημάτων, ακόμα κι εκείνων που δεν έχουν οικονομικό κόστος.

Ο Προϊστάμενος Επιτελείου, επέδειξε πλήρη κατανόηση σε όσα του μεταφέρθηκαν, έδωσε απαντήσεις σε επιμέρους ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε προσωπικά, δίνοντας όπου μπορούσε λύσεις, ωστόσο για τα επίμαχα θέματα παρέπεμψε στην πολιτική του υπουργείου. Ανακοίνωσε δε ότι χθες υπεγράφη από τον ίδιο η συγκρότηση ειδικής επιτροπής η οποία ανέλαβε να μελετήσει και να προτείνει την αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου που διέπει τη χρήση όπλων από αστυνομικούς, ενώ την προσεχή εβδομάδα προωθείται τροπολογία για την κάλυψη οδοιπορικών εξόδων για τις αποσπάσεις των επιθυμούντων πέραν του τριμήνου.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας τονίστηκε, εν κατακλείδι, με ιδιαίτερη έμφαση ότι εφόσον δεν δρομολογηθεί η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και συγκεκριμένα ως το τέλος του Μαΐου, το συνδικαλιστικό μας κίνημα είναι αποφασισμένο να εκδηλώσει εντόνως τη διαμαρτυρία του, με κάθε πρόσφορο μέσο πίεσης, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο της απεργίας πείνας, χωρίς ασφαλώς να απεμπολούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να φοράμε και να τιμάμε τη στολή που εμπιστεύτηκε η ελληνική πολιτεία στον Έλληνα Αστυνομικό.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα ευρισκόμενο για πολλοστή φορά κατά της 25ετή του πορεία μπροστά στην αμφισβήτηση της θεσμικής του υπόστασης λόγω και της εξωθεσμικής σκοπιμότητας της Ηγεσίας να προκαλέσει «καινοφανώς» μετά το 1994 την με οριακή πλειοψηφία Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τις ένστολες κινητοποιήσεις, έχει και την ωριμότητα, αλλά και τη δυναμική, να αντιμετωπίσει την νέα αυτή πρόκληση.

Αυτό εξέφρασε ξεκάθαρα το Γενικό Συμβούλιο, καθώς το Αστυνομικό Σώμα αποτελείται από μέλη και αναπόσπαστο μέλος του είναι σαφέστατα και το Συνδικαλιστικό μας Κίνημα, η δε αμφισβήτηση αυτού, συνδέεται με την περίοδο κρίσης, θεσμών και αξιών, που διερχόμαστε.

Ο θεσμικός ρόλος μας, επιβάλλει σε όλους να αξιοποιήσουμε τις περιστάσεις και να επιδείξουμε την ετοιμότητά μας, προασπίζοντας τα συμφέροντα των μελών μας και ασφαλώς το αγαθό της ασφάλειας των πολιτών, το οποίο δεν μπορεί να απαξιώνεται διαρκώς στο όνομα των περικοπών για τη «σωτηρία» της χώρας.