Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την παράνομη κατοχή και εμπορία κροτίδων και βεγγαλικών



Οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εν όψει των εορτών του Πάσχα, εντατικοποιούν τις δράσεις και τους ελέγχους, για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαινόμενο της παράνομης κατοχής, διακίνησης, εμπορίας και χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κ.λ.π απαγορευμένων πυροτεχνικών ειδών.

Σε διαδοχικούς στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα χθες (26-04-2013), στην Ιστιαία Ευβοίας και στον Ελαιώνα Βοιωτίας, συνελήφθησαν από αστυνομικούς των Τμημάτων Ασφαλείας Χαλκίδας και Θηβών, τρεις (3) ακόμη ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για παράνομη εμπορία και διάθεση κροτίδων, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά (13.063)τεμάχια κροτίδων και πυροτεχνημάτων.

Αναλυτικότερα, αρχικά χθες το μεσημέρι, συνελήφθη στην Ιστιαία Ευβοίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, ένας 63χρονος ημεδαπός, διότι μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τους αστυνομικούς σε κατάστημα εμπορίας ειδών κυνηγιού, κατελήφθη, ως προσωρινά υπεύθυνος, να διαθέτει προς πώληση συνολικά (9.023) κροτίδες.

Από τις Αστυνομικές Αρχές αναζητείται για να συλληφθεί η 35χρονη κόρη του 63χρονου και ιδιοκτήτρια του καταστήματος.

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, συνέλαβαν επίσης στην Ιστιαία χθες το απόγευμα, έναν 35χρονο ημεδαπό, διότι μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα βιβλιοχαρτοπωλείο, κατελήφθη και αυτός ως προσωρινά υπεύθυνος, να διαθέτει προς πώληση συνολικά(1.200) κροτίδες. Παράλληλα αναζητείται για να συλληφθεί η 36χρονη ιδιοκτήτρια του καταστήματος.

Επιπλέον χθες το απόγευμα, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, συνέλαβαν μία 77χρονη ημεδαπή, ιδιοκτήτρια καταστήματος ψιλικών στον Ελαιώνα Βοιωτίας, διότι κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου, κατελήφθη να διαθέτει στο κατάστημά της προς πώληση, συνολικά (2.800)κροτίδες και (40) πυροτεχνήματα πυρός (σφυρίχτρες).

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν είχαν εφοδιαστεί με την απαραίτητη άδεια από την αρμόδια Αστυνομική Αρχή, ενώ οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν θα υποβληθούν στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Μαρτίου έχουν συλληφθεί έντεκα άτομα και έχουν κατασχεθεί, μετά από στοχευμένους αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καταστήματα και οικίες, συνολικά (38.365) τεμάχια κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και παιδικών αθυρμάτων, καθώς και ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων.

Υπενθυμίζεται ότι, δυστυχώς κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Νόμο.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων συμβουλεύει – συνιστά στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα εξής :
Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου.
Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.


Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς, με σκοπό να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την κατανόηση των κινδύνων που διατρέχουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.
Οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εν όψει του εορτασμού του Πάσχα, θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση.