Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Βυζαντινή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Θηβών

Δελτίο Τύπου (24.04.2013)

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι δύο εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε η Βυζαντινή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Θηβών εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδος, με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Θηβών κ. Αντ. Τσαρουχά.
Συγκεκριμένα, την Ε’ Κυριακή των Νηστειών 21 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων η 3η Συναυλία Βυζαντινών Χορωδιών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως με τίτλο «Εἰς τὴν ἄνω Ἱερουσαλήμ». Την εκδήλωση άνοιξε η χορωδία μας, και επηκολούθησε η χορωδία «Ανατέλλοντες» της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου υπό τη διεύθυνση του αιδεσιμολογιωτάτου π. Θεοδώρου Παπαγιάννη. Παρ’ όλο που και οι δύο χορωδίες είναι νεοσύστατες – και μάλιστα ιδρύθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα – η εκδήλωση άφησε άριστες εντυπώσεις. Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Εξοχώτατος Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σωτ. Ντούρος, πολλοί αντιδήμαρχοι, οι ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου π. Αγαθάγγελος και π. Ιωαννίκιος, και ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού π. Χρήστος Κυριακόπουλος. Μετά το πέρας του προγράμματος έκλεισε την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας, ο οποίος έδωσε το μήνυμα και το νόημα της συνύπαρξης των δύο αυτών χορών στον ίδιο χώρο. Η οποία έγινε πράξη «δια γυμνού οφθαλμού» όταν οι δύο χοροί από κοινού έψαλαν τη φήμη του Μητροπολίτη Ιλίου και ως κατακλείδα το «Ἀνάστα ὁ Θεὸς κρίνων τὴν γῆν», το οποίο έδωσε το πανηγυρικό τέλος της εκδήλωσης, που μας υπενθυμίζει ποιο είναι και το τέλος της Μ. Εβδομάδος. Επηκολούθησε δεξίωση την οποία επιμελήθηκε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Θρακομακεδόνων π. Λάμπρος Καρίνος, που είχε και την γενική ευθύνη για την οργάνωση της εκδήλωσης.
Την επομένη, Δευτέρα 22 Απριλίου, η χορωδία μας συμμετείχε στην Συναυλία Βυζαντινών Χορωδιών με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, την οποία διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων Θηβών. Μετά την επίκαιρη εισαγωγική ομιλία του ιερατικώς Προϊσταμένου του Ναού, Πανοσιολογιωτάτου αρχιμανδρίτου π. Δανιήλ Στέφα, κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης η αξιότιμη Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θηβών κ. Νίκη Πανταζάτου. Το υμνολογικό μέρος άνοιξε και πάλι η χορωδία μας, και κατόπιν παρουσίασε το πρόγραμμά της η χορωδία «Καλλικέλαδος Σάλπιγξ» με χοράρχη τον Μουσικολογιώτατο Πρωτοψάλτη, μουσικοδιδάσκαλο και θεολόγο κ. Λεωνίδα Δούκα, ο οποίος έλκει την καταγωγή από τα Λεύκτρα Βοιωτίας. Στην χορωδία αυτήν συμμετείχαν πολλοί καταξιωμένοι ιεροψάλτες των Αθηνών, οι οποίοι και απέδωσαν σειρά ύμνων από όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος. Και οι δύο χορωδίες απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού, το οποίο και υπερεπλήρωσε τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, ώστε υπήρξαν πολλοί θεατές που παρηκολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι ή και παραμένοντες εκτός του Ιερού Ναού. Μετά το τέλος, ο κ. Λεωνίδας Δούκας παρουσίασε τα μέλη της χορωδίας του, και την εκδήλωση έκλεισε ο Πανοσιολογιώτατος π. Δανιήλ. Παρέστησαν ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Θηβών π. Κωνσταντίνος Νικολάου, ο Αντιδήμαρχος Θηβαίων κ. Ηλ. Πέτραινας, ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.Θ. κ. Σωτ. Δρένιας και η Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θηβών κ. Νίκη Πανταζάτου. Επηκολούθησε πλούσιο δείπνο το οποίο και διοργάνωσαν οι κυρίες του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων.
ΧΟΡΩΔΟΙ:

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΦΩΤΗΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΝΑΔΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΣΗΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΣΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΗΣ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΑΝΑΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΚΙΟΥΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΡΟΥΣΤΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΜΕΛΕΝΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΠΕΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΠΗΛΙΟΥΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
ΣΚΡΙΜΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΡΙΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΦΙΛΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ:
ΑΝΑΝΗΚΑΣ ΛΟΥΚΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:
ΘΑΝΑΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ευχαριστώ.
Τσαρουχάς Αντωνιος