Τρίτη 23 Απριλίου 2013

''Η γοητεία του ψεύδους'' Του Δικηγόρου Θηβών Νικολάου Ποταμιά


Οι άνθρωποι γοητεύονται από το ψέμα. Έχει τεράστια θεραπευτική αξία, γιατί κρύβει ελπίδα. Υπάρχουν χρήσιμοι μύθοι που πρέπει να πιστεύουν οι άνθρωποι έλεγε ο Πλάτωνας. Προτιμούν την ψεύτικη υπόσχεση αντί της αληθινής άρνησης. Δεν αντέχουν την πολλή πραγματικότητα και καταφεύγουν στην ουτοπία.
Η ιέρεια στο Μαντείο των Δελφών συμβούλευε το παιδί της να μην λέει ψέματα γιατί θα το τιμωρήσουν οι Θεοί ,αλλά να μην λέει και την αλήθεια γιατί θα το τιμωρήσουν οι άνθρωποι. Αλήθεια λένε οι νικητές τη νίκη τους, του έλεγε.
Το ψέμα και η υποκρισία είναι για τον πολιτισμό μας ότι το τσιμέντο και η άμμος για μια οικοδομή. Αν τελειοποιηθούν τα μηχανήματα ανίχνευσης ψεύδους τότε αυτός ο πολιτισμός θα καταρρεύσει.

Απαισιοδοξία; Όχι. Το αντίθετο. Οι άνθρωποι κατοικούσαν κάποτε σε σπήλαια. Όταν έβγαιναν για τροφή θανάτωναν όποιον εύρισκαν μπροστά τους .Είχε όμως ξεκινήσει το ταξίδι από το σκοτάδι στο φως. Ο πολιτισμός απέκτησε ευγένεια. Το ψέμα έγινε ευγένεια στα χέρια των πολιτικών, όπως έλεγε ο Αϊνστάιν. Μπορεί ,όπως λένε η ευγένεια να είναι η καλύτερη μορφή υποκρισίας, είναι όμως πρόοδος. Τον Μεσαίωνα θα με έκαιγαν στην πυρά ,τώρα καίνε τα βιβλία μου, είναι πρόοδος ,έλεγε ο Φρόυντ.
Οι μελλοντολόγοι λένε ότι ο άνθρωπος του μέλλοντος δεν θα ψεύδεται. Δεν θα διστάζει να πει την γνώμη του. Κυρίως όμως θα ακούει με άνεση την γνώμη του άλλου. Οι φανατικοί που πιστεύουν ότι πεθαίνουν για τις ιδέες τους θα διαπιστώσουν ότι πέθαιναν από αυτές. Κυρίως όμως θα αντιληφθούν ότι τον εχθρό σου τον νικάς όταν τον πείσεις, γιατί γίνεται φίλος σου, αν τον νικήσεις απλώς παραμένει εχθρός σου.
Το παραγωγικότερο δημιούργημα του ανθρώπου, η επιστήμη, είναι ο σύμμαχός του. Ένα κερί που ανάβει και φωτίζει μέσα στο σκοτάδι της άγνοιας. Μέχρι σήμερα τον βοήθησε να καταλάβει ένα μικρό μέρος της πραγματικότητας. Στο μέλλον θα βοηθήσει να καταλάβει ολόκληρη την πραγματικότητα. Το ραντεβού με την αλήθεια θα είναι γεγονός.