Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ρακιντζής: Θερμοκήπια διαφθοράς οι ΟΤΑ


Τη διαπίστωση που καταγράφει και στις εκθέσεις του ότι οι ΟΤΑ εμπλέκονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης που οδηγούν στη διαφθορά ή ευνοούν την ανάπτυξή της, επανέλαβε μιλώντας στην ημερίδα της ΚΕΔΕ για την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής.

Κατά τον κ. Ρακιντζή αυτό οφείλεται:

-στη λειτουργία αρκετών αιρετών στα όρια της νομιμότητας, τονίζοντας ότι «κάθε αιρετός, υπεύθυνος πολίτης, πρέπει όχι απλώς να δέχεται, αλλά να καλοδέχεται τον έλεγχο και να μη διαμαρτύρεται. Σαφώς οι κατηγορίες δεν αφορούν τους πάντες γιατί υπάρχουν εξαιρετικοί δήμαρχοι που παράγουν σπουδαίο έργο. Αλλά οι εξαιρέσεις και μάλιστα προβεβλημένων αιρετών αμαυρώνουν όλη την εικόνα των ΟΤΑ», πρόσθεσε.

- την απότομη και χωρίς προηγούμενη οργάνωση μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, και

-τους ανεπαρκείς ελέγχους από την κεντρική διοίκηση, μέσω, κυρίως, του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης (για παράδειγμα, όπως είπε, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη ο θεσμός του Ελεγκτή Νομιμότητας που θεσπίστηκε με τον «Καλλικράτη»), καθώς «λόγω εσωτερικών προβλημάτων, αλλά και στο όνομα της διατήρησης πολιτικών ισορροπιών, ανάμεσα στην κεντρική και την τοπική αυτοδιοίκηση, ασκεί ελλιπώς και πλημμελώς τον προβλεπόμενο έλεγχο ή την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων πειθαρχικών ενεργειών».Πρόσθεσε δε ότι «τέσσερις φορές, με νομοθετικές ρυθμίσεις νομιμοποίησε παράτυπες δαπάνες, ατασθαλίες και σπατάλες που έκαναν οι δήμαρχοι, στέλνοντας παράλληλα όποιες σχετικές υποθέσεις ερευνούσαμε στο Αρχείο».

Σύμφωνα με το Γενικό Επιθεωρητή η κακοδιοίκηση στους ΟΤΑ επικεντρώνεται στους τομείς αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, των σχέσεων ΟΤΑ – διοικουμένων, στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας και αστικής – δημοτικής κατάστασης αλλά και σε αδιαφανείς διαδικασίες στις προσλήψεις. Παράλληλα ειδική αναφορά έκανε στις «δημοτικές επιχειρήσεις που δημιούργησαν και τα μεγάλα ελλείμματα των δήμων, λόγω κατασπατάλησης και σε ορισμένες περιπτώσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

ΟΜΙΛΙΑ ΡΑΚΙΝΤΖΗ

από http://www.aftodioikisi.gr