Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ποτέ την Κυριακή λέει ο πρόεδρος του Ε.Σ. Λιβαδειάς Κώστας Παπασπύρου


Νέος γύρος αντιπαραθέσεων ανοίγει μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και εμπόρων με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Όπως έγινε γνωστό μετά το Πάσχα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει την σχετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται προαιρετικά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων κάτω των 250 τετραγωνικών μέτρων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

«Θα αφορά τις 52 Κυριακές για τα μικρά καταστήματα, κάτω των 250 τετραγωνικών και προαιρετικά όποιο κατάστημα θέλει, θα ανοίγει. Δεν θα είναι υποχρεωτικό. Για τα μεγάλα πολυκαταστήματα, μιλάμε για επτά Κυριακές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης ο κ. Σκορδάς......
Το θέμα των Κυριακών όμως αποτελεί κόκκινο πανί για τους εμπόρους που αντιδρούν στις προωθούμενες ρυθμίσεις υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις τους αλλά με επιλεκτικές διαρροές από «κύκλους» ανώνυμων «υπευθύνων» τις τελευταίες ημέρες πετυχαίνει ουσιαστικά τον αποκλεισμό των θεσμοθετημένων φορέων της αγοράς από τις συζητήσεις.

Η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση όπως είχε παρουσιαστεί από την ηγεσία του υπουργείου προβλέπει ότι κάθε Κυριακή θα μπορούν να ανοίγουν ελεύθερα τα εμπορικά καταστήματα έως 250 τ.μ. (που δεν εντάσσονται σε αλυσίδες και δεν λειτουργούν ως “shops-in-a-shop”).

Επίσης τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών θα μπορούν να λειτουργούν 7 Κυριακές το χρόνο και συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα δύο Κυριακές πριν την ημέρα των Χριστουγέννων, το Πάσχα την Κυριακή των Βαΐων και στην περίοδο των εκπτώσεων την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των εκπτώσεων που καθιερώνεται να γίνονται σε τέσσερις περιόδους. (χειμερινές, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θερινές από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου, το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου).

«Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι θέλουν να μας σώσουν και να δώσουν λύση στα προβλήματά μας αλλά εμείς δεν το καταλαβαίνουμε. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Ο εμπορικός κόσμος ξέρει καλά τι είναι για το καλό του. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ποτέ την Κυριακή. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος δεν είναι το άνοιγα των καταστημάτων τις Κυριακές. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη χρήματος και η έλλειψη αγοραστικής δυνατότης του καταναλωτή», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ Κώστας Παπασπύρου.

Και προσθέτει: «Ως Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου μιλάμε συνεχώς με την κυβέρνηση. Όταν μιλάμε μέσα λέμε άλλα έξω όμως βγάζουν άλλα. Δυστυχώς οιι παράξενοι κύκλοι του υπουργείου που διαδίδουν κατά διαστήματα και κατά περίπτωση διάφορα και επαναφέρουν το θέμα των Κυριακών. Αυτά είναι έξω και μακριά από εμάς».

Σύμφωνα με τον κ. Παπασπύρου «δεν υπάρχει λογική στις κινήσεις του υπουργείου».

Τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι δυνατόν αυτοί να θέλουν το καλό μας και εμείς να μη το βλέπουμε. Φτάνει μέχρι εδώ. Δεν θέλουμε άλλο να μας σώσουν με τέτοιου είδους μέτρα. Εμείς όπως κάνουμε μέχρι σήμερα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μόνοι μας να τα καταφέρουμε». Όπως υπογραμμίζει ο Κ. Παπασπύρου «πιθανόν μια με δύο Κυριακές σε περιόδους γιορτών αυτό να έχει κάποιο ενδιαφέρον αλλά ανοίγει πόρτες για τις μεγάλες πολυεθνικές και τα μεγάλα καταστήματα».

Καταλήγοντας επισημαίνει: «Εμάς τους μικρούς εμπόρους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα μαγαζιά της επαρχίας δεν μας θέλουν γι αυτό και τα άλλα τα μέτρα που παίρνουν όπως η μη ρύθμιση των δανείων και των ασφαλιστικών μας υποχρεώσεων μας οδηγούν στον αφανισμό και στα λουκέτα».