Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

το δεκάλογο του "έξυπνου καταναλωτή" δίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Μιχάλης Τσιφάκης


Μετρημένες και με το σταγονόμετρο οι πασχαλινές αγορές!

Οι εορτές του Πάσχα έφθασαν με το πορτοφόλι των καταναλωτών άδειο… δεδομένης μάλιστα της κατάργησης του δώρου τόσο στους δημόσιους υπαλλήλους όσο και στους συνταξιούχους.

Ψάξιμο στο ψάξιμο λοιπόν και έρευνα στην έρευνα είναι τουλάχιστον μέχρι σήμερα η στάση του καταναλωτή για τις πασχαλινές του αγορές ! Κοιτάζει τις τιμές κάνοντας τον προγραμματισμό του, σύμφωνα με το πενιχρό διαθέσιμο χρηματικό ποσό, έτσι ώστε να καλύψει έστω και …κουτσουρεμένα τις βασικές του αγορές. Από την άλλη δεν παύει να τον προβληματίζει και η ποιότητα των προϊόντων ( ειδικά των ζωικών ), έτσι ώστε να μη πέσει θύμα των επιτήδειων της αγοράς… Ως εκ τούτου καλό είναι να γνωρίσει τις βασικές αρχές ποιότητας πριν προβεί στις αγορές του !!!

Ο καταναλωτής πρέπει να έχει «τα μάτια του δεκατέσσερα» και να ακολουθεί τις παρακάτω συμβουλές

Ο καταναλωτής πριν αγοράσει πρέπει : .....

1.Να ιεραρχήσει τις ανάγκες του, να κάνει λίστα αγορών, και να παρακολουθεί διαχρονικά τις τιμές των κυριότερων αγαθών που αγοράζει, ώστε να επισημαίνει « αδικαιολόγητες» ανατιμήσεις.

2. Να κάνει επισταμένη έρευνα τιμών και ποιότητας, σε ομοειδή προϊόντα και να μην διστάζει να επιλέξει ανταγωνιστικό προϊόν, όταν αυτό επιβάλλεται από την σύγκριση.

3. Να μην αγοράζει δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτεται αν μόνο το ένα του είναι χρήσιμο.

4. Να ελέγχει την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.

5.Να ελέγχει τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες –ψυγεία, εάν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.

6. Να ελέγχει την υγιεινή του προσωπικού του καταστήματος και την καθαριότητα αυτού, που ασχολείται με ευαλλοίωτα προϊόντα, ζωικά τρόφιμα (π.χ. κρέατα, τυροκομικά κ.α.)

7. Να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και εμπορευμάτων που κάτι έχουν να πουν (συστατικά, προέλευση, επωνυμία κλπ)

8. Να προσέχει και να υπολογίζει τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης ορισμένων προϊόντων (αυγά, συσκευασμένα αλλαντικά κ.α.)

9. Να μην αγοράζει φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής , που συνήθως είναι βλαβερά για την υγεία, ακριβά και άνοστα .

10. Να αποφεύγει τις πιστωτικές κάρτες, τα εορτοδάνεια και να πληρώνει μετρητοίς γιατί το «πλαστικό» χρήμα αυξάνει το κόστος.