Τη στροφή ολοένα και περισσότερων Ελλήνων στην αγροτική γη, καθώς και τη σημασία της σωστής πληροφόρησης και εκπαίδευσης στην ενασχόληση με τον πρωτογενή και όχι μόνο τομέα, υπογράμμισαν ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Αυγουλάς και ο διευθυντής της εφημερίδας "Παραγωγή" Γιάννης Τασσιόπουλος στο κανάλι STAR Κεντρικής Ελλάδας......
Μιλώντας στην εκπομπή "Ύπαιθρο" και στον Γιάννη Σαρρό, ο κ. Τασσιόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ο Έλληνας του σήμερα εγκαταλείπει τη μάχη στην πόλη και επιστρέφει και πάλι στις ρίζες καταγωγής του. Σύμφωνα με τον ίδιο, κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, η οποία ωθεί τους νέους στην αναζήτηση επαγγελματικού διεξόδου, ενώ παράλληλα ο κ. Τασσιόπουλος έκανε λόγο για ψυχική κούραση των νέων Ελλήνων από την καθημερινότητα της Αθήνας. "Οι νέοι στην Ελλάδα της κρίσης έχουν δύο επιλογές: Ή θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό ή θα γυρίσουν και πάλι πίσω στις βάσεις τους", δήλωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Αυγουλάς επισημαίνοντας πως τα πράγματα στην ύπαιθρο είναι δύσκολα, δήλωσε πως η γεωργία είναι ένας καθημερινός, επίπονος μόχθος. Μικροί κλήροι, πολυτεμαχισμένοι, καθώς και αγρότες τρίτης ηλικίας, εμποδίζουν τον κλάδο έτσι ώστε να αναδειχθεί ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
Αναφερόμενος στη συμβολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ως μέσο κατάρτισης και ενημέρωσης σε όλα τα θέματα που αφορούν την αγροτική γη, ο κ. Αυγουλάς τόνισε πως οι φοιτητές αποτελούν τους λαμπαδηδρόμους, που μεταδίδουν γνώσεις στον αγροτικό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγουλάς αναφέρθηκε και στα σεμινάρια που πρόκειται να διοργανώσει στο άμεσο μέλλον το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τα οποία θα απευθύνονται τόσο στον Έλληνα παραγωγό όσο και στον εν δυνάμει Έλληνα παραγωγό. Στο σημείο αυτό, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως απαραίτητη προύπόθεση για την καλύτερη κατάρτιση των ενδιαφερομένων γύρω από τον αγροτικό κόσμοα αποτελεί η σωστή ενημέρωση από έγκυρα μέσα ενημέρωσης, τόσο του Τύπου όσο και της τηλεόρασης.
Ο ίδιος δε παρουσίασε ως επιτακτική την ανάγκη μετάδοσης της γνώσης επί των αγροτικών ζητημάτων ακόμα και στον τελευταίο αγρότη. Ο διευθυντής της "Παραγωγής" χαρακτηρίζοντας το επάγγελμα του αγρότη ως το πλέον ανεξάρτητο και αυτόνομο, επεσήμανε πως αποτελεί το επάγγελμα του μέλλοντος, ωστόσο, όπως τόνισε δεν έχει την κοινωνική θέση που του αρμόζει.
Σύμφωνα με τον κ. Τασσιόπουλο η στροφή των Ελλήνων στην αγροτική γη, μας δίνει την ευκαιρία να καταλάβουμε τη σπουδαιότητα της ποιοτικής παραγωγής και όχι της "φούσκας".
Ο κ. Αυγουλάς από την άλλη, επεσήμανε πως λίγοι είναι εκείνοι που ασχολούνται με τη ζωϊκή παραγωγή, ενώ διευκρίνισε πως ο αγροδιατροφικός τομέας ολοένα και ενισχύεται κυρίως λόγω κρίσης.
Στο επίκεντρο οι εισαγωγές
Αναφερόμενοι στο ζήτημα των εισαγωγών, οι κκ. Τασσιόπουλος, Αυγουλάς επεσήμαναν πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον εν λόγω τομέα, καθώς θεωρείται αδιανόητο να έχουμε τεράστια ποσά ηλιοφάνειας και να εισάγουμε κηπευτικά.
Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και δομή, τόνισαν και οι δύο, δεδομένου του παραλόγου με το ελληνικό ελαιόλαδο. Όπως υπογράμμισαν, δεν είναι δυνατόν το ελληνικό λάδι να είναι το καλύτερο και στη χώρα του να πωλείται χύμα.
Ο κ. Αυγουλάς έδωσε τον ορισμό της ποιότητα ενός προϊόντος, ο οποίος συνοψίζεται στον τόπο προέλευσής του και στις καλλιεργητικές φροντίδες που έχει δεχθεί.
"Σήμερα απαιτείται συλλογική δράση που δεν υπήρχε. Σήμερα πρέπει όλοι να παλέψουμε μαζί, να πέσει το κόστοςπαραγωγής, έτσι ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι. Πρέπει να φανεί στη διεθνή κοινότητα πως τα ελληνικά προϊόντα είναι αρίστης ποιότητας με ονοματεπώνυμο", υπογράμμισε ο κ. Τασσιόπουλος.