Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Κατασχέσεις για οφειλές πάνω από 50.000 ευρώ!





Τι περιλαμβάνει εμπιστευτική 50σέλιδη έκθεση των τροϊκανών, στην οποία, μεταξύ άλλων, προτείνουν ν' ανατεθεί σε τρίτους η έκδοση κατασχετηρίων - εξπρές για τα μη εξυπηρετούμενα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία!

Μνημόνιο-φωτιά για τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ετοίμασε η τρόικα εν όψει της τελικής αξιολόγησης για την εκταμίευση της δόσης του Απριλίου. ..

Οι δανειστές αποδέχονται την κατ' εξαίρεση ενιαία ρύθμιση για φόρους και εισφορές με 48 δόσεις, αλλά όχι μετά τον Δεκέμβριο του 2016, επιμένουν όμως, στην «πάγια» ρύθμιση μόνιμου χαρακτήρα των 12 δόσεων!

Οι οφειλέτες διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες, με κριτήριο το ποσό των 50.000 ευρώ. Όσοι χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ θα πρέπει ν' αποδείξουν με επαρκή οικονομικά στοιχεία ότι είναι βιώσιμοι και μπορούν να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης και αν δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας, τότε η υπαγωγή τους σε καθεστώς ρύθμισης θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον παρουσιάσουν και δεσμεύσουν έναντι της συνολικής οφειλής περιουσιακά στοιχεία, όρος που ουσιαστικά σημαίνει ότι η οφειλή θα πληρωθεί ακόμη και με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων!

Αυτά περιλαμβάνονται στην εμπιστευτική 50σέλιδη έκθεση των τροϊκανών, στα μέσα Φεβρουαρίου, στην οποία, μεταξύ άλλων, προτείνουν ν' ανατεθεί σε τρίτους η έκδοση κατασχετηρίων - εξπρές για τα μη εξυπηρετούμενα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία! Αντίθετα, για όσους χρωστούν κάτω από 50.000 ευρώ δεν θα απαιτείται η ακριβής πιστοποίηση της βιωσιμότητάς τους και πάντως δεν γίνεται αναφορά στην ανάγκη να δεσμεύουν και περιουσιακά στοιχεία ως προαπαιτούμενο για την υπαγωγή τους στη ρύθμισης των 48 δόσεων.

Στο Μνημόνιο της τρόικας για τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπάρχει και άλλος ένας όρος που μπορεί να τινάξει στον αέρα ακόμη και τους συνεπείς οφειλέτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας…

Ο όρος που θέτουν είναι η αντικατάσταση της ποινής της έντοκης προσαύξησης μιας οφειλής που είναι σε καθυστέρηση με επιτόκιο υπερημερίας, όπως συμβαίνει για κάποιον που χρωστά σε τράπεζα!

Ο τόκος υπερημερίας που ζητούν να επιβάλλεται ως τιμωρία σε όσους δεν πληρώνουν τις εισφορές και τους φόρους στην ώρα τους, ακόμη και αν βρίσκονται σε αδυναμία, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της ρύθμισης και μένει να αποδειχθεί αν τελικά θα περιληφθεί και σε μια τελική συμφωνία με την κυβέρνηση.

Οι λόγοι που οι δανειστές εμμένουν στο να επιβάλουν τέτοιους όρους, παραγνωρίζοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται για πέμπτη συνεχή χρονιά σε βαθιά ύφεση, εντοπίζονται στα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί γύρω από το αποτέλεσμα που είχαν οι ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα 10 τελευταία χρόνια.