Ρεπορτάζ: Μιχ. Παπανίδης
Απερίγραπτο έγκλημα εις βάρος του κοσμάκη που «τσίμπησε» και επένδυσε ή προσπάθησε να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά σχεδιάζει η κυβέρνηση, με σχέδιο νόμου, που ουσιαστικά αναστέλλει κάθε επένδυση και ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό όσες έχουν ήδη γίνει.
Αφού έβαλαν τον κόσμο (φτωχούς αγρότες, απελπισμένους κατοίκους πόλεων) να επενδύσουν στην «καθαρή ενέργεια», τώρα παίζουν με «βρόμικα κόλπα» και οι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν το σύνολο της επένδυσής τους σε μία νύχτα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του zougla.gr, στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου προβλέπεται η αναστολή όλων των αδειών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, ακόμη και εκείνων που έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμη. Μάλιστα, στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί εγγυητικές επιστολές, αυτές προβλέπεται να επιστραφούν. Η αναστολή όλων των αδειών θα διατηρηθεί, με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς, μέχρι το τέλος του έτους, ενώ δεν θα αποκλείεται η επέκτασή της και στο 2014. Με λίγα λόγια, τα όποια έξοδα έχουν γίνει είναι πλέον στον αέρα, ενώ όσοι έχουν σπεύσει να δανειοδοτηθούν για την κατασκευή του πάρκου θα δουν τα δάνεια και τις επιβαρύνσεις να τρέχουν, χωρίς ουσιαστικά να έχουν στα χέρια τους το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο ή μια κάποια εγγύηση ότι η επένδυση θα ολοκληρωθεί.
Βόμβα όμως περιέχει το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου και για αυτούς που ήδη έχουν συνδεθεί με τη ΔΕΗ και εισπράττουν κάποια χρήματα ή περιμένουν να εξοφληθούν για προηγούμενη περίοδο. Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση της αρχικά συμφωνημένης τιμής τουλάχιστον κατά 40%, ενώ το ποσοστό της μείωσης θα αυξάνεται σε ορισμένες περιπτώσεις, που ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί με ακρίβεια.
Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν την προσπάθεια αυτή ως «ληστεία», αφού όλη η ιστορία των φωτοβολταϊκών θα έχει εξυπηρετήσει κυρίως τις γερμανικές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ, τις κατασκευαστικές εταιρείες που ανέλαβαν την κατασκευή των πάρκων (μικρών και μεγάλων) αλλά και τις τράπεζες που έσπευσαν να «πουλήσουν» δάνεια σε αγρότες αλλά και αστούς που πίστεψαν το ελληνικό κράτος και για ακόμη μία φορά φαίνεται να εξαπατώνται.
Μάλιστα, εκφράζουν φόβους ότι, αφού «χρεοκοπήσουν» με τεχνητό τρόπο τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, θα σπεύσουν ξένες εταιρείες να τα αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές, περνώντας ουσιαστικά έναν ενεργό ενεργειακό εθνικό πλούτο στην κυριότητα ξένων.
Οι αντιδράσεις, πάντως, αναμένονται τόσο σφοδρές, που ενδεχομένως το σχέδιο νόμου να δυσκολευτεί ιδιαίτερα να περάσει από τη Βουλή.