Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Απεργία της ΠΝΟ την Πρωτομαγιά


Με 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, θα συμμετάσχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) στην εργατική Πρωτομαγιά 2013.

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 12:01 μετά τα μεσάνυχτα της Μ. Τρίτης 30/04/2013 έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα της Μ. Τετάρτης 01/05/2013.
Η κινητοποίηση των ναυτικών εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Περί ανασυγκρότησης του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις», που ψηφίσθηκε κατ’ άρθρον την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 19, που επέτρεπε τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα στην ποντοπόρο ναυτιλία και τα σκάφη αναψυχής, καταψηφίσθηκε, καθώς τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ζητούσαν επιπλέον βελτιώσεις. Ωστόσο, πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, δεν αποκλείουν την επαναφορά της ρύθμισης, μετά από συνεννόηση με τα κόμματα.

Η ΠΝΟ εκτιμά, ότι με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας ισοπεδώνεται το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στα πλοία της ακτοπλοΐας (οργανικές συνθέσεις των πλοίων, δεκάμηνη απασχόληση) και ζητεί την ανάκλησή του.

«Η συμμετοχή των ναυτικών στην εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί τη συνέχιση με εντονότερους ρυθμούς των απεργιακών κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας, που άρχισαν στις αρχές του χρόνου, στο πλαίσιο του δυσμενούς κλίματος των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχους, με τελικό στόχο την επίτευξη του αυτονόητου, δηλαδή την προάσπιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους για εργασία και τον σεβασμό που δικαιούνται και απαιτούν δικαιολογημένα από την Πολιτεία οι απόμαχοι του κύματος», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΝΟ.