Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Υγεία: λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για τον ασθενή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
15/04/2013
Και το νοσοκομείο της Θήβας υπολειτουργεί.
Υγεία: λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για τον ασθενή.

Ένα ακόμα σχετικά καινούργιο νοσοκομείο, εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, για το οποίο πλήρωσε ο Έλληνας φορολογούμενος πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ, υπολειτουργεί λόγω βασικών ελλείψεων, στερώντας από ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, φάνηκε η «γύμνια» της Δημόσιας Υγείας. Στημένη «στο πόδι» με γνώμονα την εξυπηρέτηση πολλών άλλων συμφερόντων εκτός αυτών του πολίτη, το μόνο που κατάφερνε στη δεκαετία 2000 – 2010 ήταν να αυξάνει με εκρηκτικό ρυθμό κάθε χρόνο τις δαπάνες σε φάρμακα και αναλώσιμα και, φυσικά, τους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων ήταν στο «κύκλωμα».

Ο ανορθολογισμός συνεχίστηκε με τις οριζόντιες περικοπές. Πλέον, με τεράστιες ελλείψεις σε βασικά υλικά και εξειδικευμένο προσωπικό, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατεί να κάνει τη δουλειά του και οι επενδύσεις τόσων ετών απαξιώνονται.

Οι τιμές με τις οποίες προμηθεύεται το Δημόσιο υλικά παραμένουν και σήμερα σημαντικά υψηλότερες από τα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. αλλά και οι ποσότητες δεν αναλογούν στον πληθυσμό. Απόδοση ευθυνών δεν είδαμε προς καμία κατεύθυνση, εκτός βέβαια από την... τιμωρία προς τον άπορο, τον άνεργο, το χαμηλόμισθο και τον συνταξιούχο που, ουσιαστικά, δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο αγαθό της Υγείας.

Η ‘’Δημιουργία, ξανά! ’’ ζητά άμεσα τον εξορθολογισμό των δαπανών στην Υγεία, την αξιοποίηση των επενδύσεων και την διαφύλαξη των παροχών Δημόσιας Υγείας προς τους πολίτες. Για να γίνουν αυτά πράξη είναι αναγκαίο:

- Οι τιμές αγοράς να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

- Να καθιερωθούν οι ανοιχτές, ηλεκτρονικές προμήθειες και οι καταναλώσεις να ελέγχονται βάσει διεθνών προτύπων.

- Να εφαρμόζεται αυστηρός έλεγχος ώστε να εντοπίζονται γρήγορα οι σπατάλες και οι ατασθαλίες, ενώ οι παραβάτες να τιμωρούνται άμεσα.

- Η δομή του συστήματος (μονάδες, ρόλος, κλπ.) να επανεξεταστεί σε πανελλήνιο δίκτυο και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, ώστε το προσωπικό να αξιοποιηθεί εκεί όπου χρειάζεται.

- Οι υποδομές της υγείας να πάψουν να είναι πεδίο μικροκομματικών και τοπικών εξυπηρετήσεων.