Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Η Τρόικα κέρδισε σε όλα: Χαράτσι, απολύσεις, τράπεζες πέρασε το δικό της



H κυβέρνηση κλείνει, όπως όλα δείχνουν, τα ανοικτά μέτωπα με την Τρόικα υποχωρώντας. Χθες το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για «εντυπωσιακή πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να αναφέρει πως η κυβέρνηση υποχώρησε σχεδόν σε όλα τα βασικά θέματα: από το χαράτσι μέχρι τις απολύσεις και τη συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank.
Στο τελευταίο, η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε συμβιβασμό ακριβώς στις θέσεις της Τρόικα για ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, ενώ και στο θέμα των απομακρύνσεων δημοσίων υπαλλήλων, παρά την εικόνα «κέρδους» που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν θα υπάρξει τίποτα περισσότερο από μια νέα μικρή πίστωση χρόνου, με την ανάληψη πολιτικών δεσμεύσεων περί απομάκρυνσης 1.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο........
Μικρό κέρδος οι νέες προσλήψεις στη θέση των επίορκων
Το «κέρδος» δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα παράλληλης πρόσληψης 1.000 ή λιγότερων δημοσίων υπαλλήλων σε νευραλγικούς τομείς (εφορίες, νοσοκομεία) και το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται σχεδόν... απολογούμενη για το γεγονός ότι θα πρέπει να απολύσει επίορκους, κοπανατζήδες ή δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά.
Στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, πηγές της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι η Τρόικα απαιτεί τη δέσμευση της κυβέρνησης για κινητικότητα -διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, από τους οποίους οι 20.000 θα πρέπει να οδηγηθούν σε απόλυση έως το Δεκέμβριο του 2014 και οι 7.500 από αυτούς έως το Δεκέμβριο του 2013. Επίσης ζητάει την άμεση απομάκρυνση 1.000 επίορκων δημόσιων υπαλλήλων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι για οποιαδήποτε απομάκρυνση χρειάζεται η απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα εμφανίζεται ως θετική στην αντικατάστασή τους από άλλους, ισάριθμους, που θα εισέλθουν μέσω ΑΣΕΠ και ανεξαρτήτως του κανόνα 5/1 (δηλαδή πέντε αποχωρήσεις για μία πρόσληψη).
Το πολιτικό πλαίσιο που ετέθη κατά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Τρόικα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η αποχώρηση 1.000 επίορκων έως τον Ιούνιο θα είναι σίγουρα «δημοσιονομική». Δηλαδή ακόμα κι αν δεν έχουν αποφανθεί τα Πειθαρχικά Συμβούλια και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι δεν μπορούν να απολυθούν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, θα σταματήσουν να πληρώνονται από το Δημόσιο και αν δικαιωθούν θα επιστρέψουν στα καθήκοντα και στο μισθό τους.
Παράλληλα, έως το τέλος του έτους άλλοι 5.000 επίορκοι, κοπανατζήδες και προσληφθέντες με πλαστά δικαιολογητικά θα δουν την πόρτα της εξόδου.
Προσδοκίες για συμφωνία με την Τρόικα ως την Πέμπτη
Ενα νέο εξαιρετικά κρίσιμο τριήμερο διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα, με στόχο ως την Πέμπτη να έχει κλείσει η συμφωνία Ελλάδας-Τρόικα, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ταξιδέψει για το άτυπο Eurogroup-Ecofin της προσεχούς Παρασκευής που γίνεται στην Ιρλανδία με τη συμφωνία κλεισμένη, ώστε να πάρει το πράσινο φως για τις δόσεις του δανείου και να λάβει τα 8,8 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Ατακτη υποχώρηση στο deal Εθνικής-Eurobank
Επίσης, η κυβέρνηση υποχώρησε πλήρως στη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank η οποία πλέον παγώνει με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικό μέτοχο των δύο τραπεζών να είναι μετά την ανακεφαλαιοποίηση αρμόδιο για να λάβει τις αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον των τραπεζικών συγκροτημάτων.
Η συγχώνευση Εθνικής- Eurobank ήταν ένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της Τρόικα χθες το μεσημέρι.
Οι πληροφορίες έφεραν τον Αντώνη Σαμαρά να επέμεινε στην ολοκλήρωση του deal προβάλλοντας -μεταξύ άλλων- την αξιοπιστία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αλλά και της κυβέρνησης.
Αυτή τη «γραμμή» ανεδείκνυαν άλλωστε συνεργάτες του το τελευταίο τριήμερο, με την επισήμανση ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης προς την Τρόικα «ήταν δυνατά».
Η χθεσινή συνάντηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Κι αυτό φάνηκε από τις πρώτες διαρροές χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με τις οποίες «η διαπίστωση της τρόικα ότι τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο κι όχι με αριθμητική θα επηρεάσει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης».
Με την επισημοποίηση, το βράδυ, του παγώματος της συγχώνευσης και η υπαγωγή των δύο τραπεζών στο ΤΧΣ, το αρχικό μούδιασμα μετατράπηκε σε προβληματισμό για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης, τον υπό διαμόρφωση νέο τραπεζικό χάρτη και, κυρίως, την τύχη της Εθνικής.
Εντονο προβληματισμό εκφράζει και η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ για το ναυάγιο της συγχώνευσης. Για «ζημιά» και «σοβαρό πρόβλημα» έκαναν λόγο στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θορυβημένα εμφανίζονται και ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την εμμονή της Τρόικα στο θέμα των τραπεζών.
Το χαράτσι μένει με άλλο όνομα
Στο πεδίο του ΕΕΤΗΔΕ η τελική πρόταση -σύμφωνα με όσα αναφέρουν κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών- θα παραδοθεί στην Τρόικα μετά την αποχώρησή της από την Αθήνα. Οπως επισημάνθηκε, συμφωνήθηκε να είναι οριζόντιος ο νέος συντελεστής στο 15%, χωρίς πλαφόν ανά τ.μ., αλλά ακόμη επιχειρείται να δεχτεί η Τρόικα αφορολόγητο. Τα «ισοδύναμα μέτρα» αναζητούνται ακόμη από κοινή επιτροπή ΥΠΟΙΚ και ΔΕΗ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

iefimerida.gr