Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

«Ετοιμότητα της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
για την αντιπυρική περίοδο»

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, η Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας Βοιωτίας, υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργίου Μουλκιώτη.


Θέμα της Συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Δασαρχεία, Δήμοι, ΔΕΗ, Αρχαιολογική Υπηρεσία, Υπηρεσιακοί Παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, Εθελοντικές Ομάδες), ήταν ο απολογισμός της Χειμερινής Περιόδου και ο σχεδιασμός και οι δράσεις της πολιτικής προστασίας, για την πρόληψη και ετοιμότητα στην αντιμετώπιση κινδύνων λόγω πυρκαγιών, ιδιαίτερα των δασικών, εν όψει της θερινής περιόδου.

Στόχος της συνεδρίασης ήταν ο καλύτερος συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε σε περίπτωση εκδήλωσης του φαινομένου, να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά στο πεδίο ευθύνης τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες του γεγονότος.

Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε η αναγκαιότητα έγκαιρης εκτέλεσης από όλους τους φορείς, των εργασιών που προβλέπονται και έχουν την αποκλειστική ευθύνη, ως και η σπουδαιότητα της εκ των προτέρων οργάνωσης των φορέων (εξοπλισμός, ανθρώπινο δυναμικό), ώστε να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα παρέμβασης.

Επίσης ζητήθηκε η ενεργοποίηση των προβλεπόμενων από τη Νομοθεσία Γραφείων Πολιτικής Προστασίας και Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων των Δήμων, με ευθύνη να ενημερώσουν τις Τοπικές Κοινότητες και να καθορίσουν υπευθύνους για κάθε τομέα.

Ιδιαίτερη έμφαση, κατά τη συνεδρίαση, δόθηκε στα μέτρα πρόληψης (αποψίλωση οικοπέδων, αρχαιολογικών χώρων, στρατιωτικών μονάδων και γενικότερα δημόσιων χώρων, διάνοιξη δασικών δρόμων) αλλά και ενημέρωσης των πολιτών μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων, που θα διανεμηθούν άμεσα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, μετά τη λήξη των εργασιών, δήλωσε:


«Λάβαμε ομόφωνες αποφάσεις, η άμεση και πρωταρχική υποχρέωση των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση τέτοιων φυσικών φαινομένων, όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές, είναι η ετοιμότητα σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο καθώς και ο συντονισμός τους σε δράσεις συνέργιας, συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης».

Απ’ όλους εκφράσθηκε η ομόθυμη βούληση για την καλύτερη οργάνωση, προγραμματισμό και συντονισμό των δυνάμεών τους, για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων δασικών πυρκαγιών κατά την θερινή περίοδο 2013. Για τον λόγο αυτό, ζητούμε εγρήγορση και συνεργασία από τους συμπολίτες μας, αλλά και ενδυνάμωση των εθελοντικών ομάδων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ