Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Στρατόπεδο Θήβας : Ελλείψεις στα ...μέτρα υγιεινής και ...αμπελοφιλοσοφίες‏


Λένε ότι «από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια». Δεν ξέρουμε τι από τα δύο ισχύει στην περίπτωση του επιλοχία Κ(...) από το Kέντρο Eκπαίδευσης Nεοσυλλέκτων Θήβας, αλλά η διάθεσή να φλυαρεί και να το παίζει θεωρητικός αναλυτής φέρνει στο προσκήνιο χαρακτηριστικά του στρατού που αξίζει να συζητηθούν.
Αναφέρουμε, γράφει το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ -
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ σε ανακοίνωσή του - δύο ατάκες του:
1. « Όπως το δημόσιο ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του όταν έχει λεφτά, έτσι κι ο στρατός σας δίνει μόνο όταν έχει». Αυτή ήταν η απάντησή του στο αίτημα των φαντάρων να δίνονται γάντια σε όσους καθαρίζουν τις τουαλέτες.

Ο στρατός δηλαδή, γράφει ακολουθεί την ίδια πολιτική στο θέμα των περικοπών με το δημόσιο. Μόνο που αυτό ισχύει για τα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς, γιατί δεν ακούσαμε να ακυρώνεται κάποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα ή κάποια άσκηση. Ο υπαξιωματικός εκφράζει ανοιχτά τη γενικότερη τάση της ιεραρχίας να κρύβει τις ευθύνες της πίσω από τη γενικότερη οικονομική κρίση. Οι φαντάροι δεν βρέθηκαν στα στρατόπεδα με τη θέλησή τους και πρέπει τουλάχιστον να αντιμετωπίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
2. «Ο στρατός είναι σαν μία επιχείρηση. Εγώ είμαι ο διευθυντής που διαλέγω κάποιους από εσάς για συνεργάτες μου και οι υπόλοιποι είστε εργαζόμενοι που πρέπει να υπακούτε».
Ο στρατός δηλαδή,γράφει, όχι μόνο προετοιμάζει ιδεολογικά τους αυριανούς εργαζόμενους αλλά λειτουργεί και στα ίδια πρότυπα. Οι περισσότεροι φαντάροι περνάνε κάποια στιγμή στη διάρκεια της θητείας τους από τη θέση του «συνεργάτη». Όπως και στον κόσμο των επιχειρήσεων βέβαια, δεν υπάρχει καμία συνεργασία. Πρόκειται για την ανάθεση πιο σύνθετων καθηκόντων που έχουν σχέση με την οργάνωση της ζωής στα στρατόπεδα. Η διοίκηση βασίζεται στις δεξιότητες και τη δημιουργικότητα των φαντάρων.

Αυτά , μεταξύ, άλλων από το ΚΕΝ Θήβας. Σύγχρονη διοίκηση....