Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Τσουχτερά πρόστιμα έως 200 ευρώ για τους οδηγούς - Ποιούς αφορά




Στο νομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή σχετικά με την ηλεκτρονική διαδικασία, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), ενσωματώνει τις προβλέψεις Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στην έκδοση αδειών οδήγησης.

Προβλέπεται νέο πρόστιμο 200 ευρώ για οδηγούς μοτοσικλέτας και αυτοκινήτου που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης, διαθέτουν ληγμένο δίπλωμα, ή δίπλωμα για άλλη κατηγορία οχήματος από αυτό που οδηγούν και αφαίρεση άδειας οδήγησης (στις περιπτώσεις που αυτό υπάρχει) για 30 ημέρες .

Επίσης, στα 400 ευρώ διαμορφώνεται το πρόστιμο για όσους οδηγούν φορτηγό (πλην των Δημοσίας Χρήσεως που εμπίπτουν σε άλλο νόμο) ή λεωφορείο χωρίς ή με ληγμένο Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας (ειδική άδεια οδήγησης για την εν λόγω κατηγορία) και αφαίρεση του διπλώματος για 30 ημέρες εφόσον αυτό υπάρχει.

Τα παράβολα για τις ιατρικές εξετάσεις παραμένουν στα 90 ευρώ και για την έκδοση της άδειας στα 30 ευρώ, ωστόσο αυξάνεται το συνολικό κόστος απόκτησης άδειας λόγω της υποχρέωσης παρακολούθησης περισσότερων ωρών πρακτικών μαθημάτων.