Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ποιοι άνεργοι θα πάρουν επίδομα 2.700 ευρώ


Από τις 15 Απριλίου οι αιτήσεις
Την είσοδο στην αγορά εργασίας 35.000 νέων προβλέπει το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας. Θα μισθοδοτηθούν για 5 μήνες κατάρτισης και θα έχουν την ευκαιρία να προσληφθούν σε επιδοτούμενες θέσεις, σύμφωνα με το «Έθνος».

Κατάρτιση και πρακτική άσκηση με προοπτική πρόσληψης, αποτελούν το «τρίπτυχο» του νέου φιλόδοξου προγράμματος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τίτλο «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας για Ανεργους Νέους».

Το πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας» φιλοδοξεί να δώσει ευκαιρίες σε νέους 18 έως 29 ετών οι οποίοι σήμερα είναι ανενεργοί.

Μέσω του προγράμματος, 35.000 νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών, οι οποίοι σήμερα είναι ανενεργοί, στο περιθώριο της αγοράς εργασίας και χωρίς ευκαιρίες στον εργασιακό τους βίο, μπορούν να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις για χρονικό διάστημα περίπου πέντε μηνών, εισπράττοντας από 2.400 έως 2.700 ευρώ.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, που ανακοίνωσε σήμερα τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης, η «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας» συνιστά μια δέσμη παρεμβάσεων τριών φάσεων, η οποία λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των άνεργων νέων, ανάλογα με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα διακρίνεται σε τρεις φάσεις, κατά τις οποίες οι ωφελούμενοι:

α) θα παρακολουθήσουν 80 ώρες κατάρτισης,
β) θα τοποθετηθούν για πρακτική άσκηση διάρκειας πέντε μηνών (500 ώρες) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με παράλληλη παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης και
γ) με το πέρας της πρακτικής άσκησης θα μπορούν να προσληφθούν σε επιδο¬τούμενες θέσεις εργασίας, με πλήρη μισθό και ασφάλιση, τουλάχιστον για ένα έτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο να προσφέρει μια πρώτη επαφή των νέων με την αγορά εργασίας, αλλά και να παρέχει την άμεση προοπτική για μία θέση απασχόλησης, στον τομέα κατάρτισής τους.
Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν νέοι 18 έως 29 ετών, οι οποίοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Α. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΑΤΕΙ», απαιτείται να έχουν i) πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωση περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από το ΑΕΙ ή το ΑΤΕΙ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ii) να έχουν γεννηθεί από 1.1.1983 μέχρι 31.12.95 καθώς και iii) να είναι εγγεγραμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Δικαίωμα συμμετοχής επίσης έχουν και όσοι συμμετέχουν σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια/ Ενώσεις.

Β. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και με-ταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» απαιτείται i) να έχουν γεννηθεί από 1.1.1983 μέχρι 31.12.95, καθώς και ii) να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις δεν επιτρέπε¬ται να προβούν σε καμία μείωση προσωπικού κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος.

Υποβολή αιτήσεων

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή προσβασιμότητα αλλά και, κυρίως, ο αδιάβλητος χαρακτήρας της διαδικασίας, το υπουργείο έχει διαμορφώσει ειδική ιστοσελίδα του προγράμματος μέσω της οποίας αποκλειστικά θα γίνεται ηλεκτρονικά η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και των δικαιολογητικών.

Η βαθμολόγηση των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί αυτοματοποιημένα, ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό
Σύστημα των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου 2013 και θα λήξει στις 22 Μαΐου 2013.
Από 2 Απριλίου 2013, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης εδώ.