Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΚΑΙΝΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΡΟΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΝ



Σχεδόν 4.000 Ρομά έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη Γαλλία από τις αρχές του έτους. Περισσότεροι από 1.000 αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν έπειτα από πυρκαγιές ή επιθέσεις στους καταυλισμούς τους.

Αυτό προκύπτει από μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο και στην οποία καταγγέλλεται μια "ριζοσπαστικοποίηση της απόρριψης" των Ρομά.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των περίπου 20.000 Ρομά που ζουν στη Γαλλία και προέρχονται κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, συνολικά 28 καταυλισμοί, που φιλοξενούσαν 2.873 ανθρώπους, εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με την καταμέτρηση που έκανε ο Φιλίπ Γκοσάν της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AEDH), ο οποίος στηρίχθηκε σε στοιχεία ενώσεων και εφημερίδων.

Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με το τρίμηνο που προηγήθηκε (1.582 άτομα), αλλά είναι χαμηλότερος από αυτόν του περσινού καλοκαιριού, όταν είχαν διαλυθεί 40 καταυλισμοί και είχαν απομακρυνθεί 4.630 άτομα.

Επιπλέον, υπάρχει σαφής αύξηση των τοποθεσιών στις οποίες ζούσαν Ρομά και οι οποίες εκκενώθηκαν λόγω πυρκαγιάς ή επίθεσης: δέκα καταυλισμοί από τον Ιανουάριο (1.007 άτομα), σημείωσε ο Γκοσάν, μολονότι το χειμώνα οι Ρομά ανάβουν περισσότερες φωτιές στους καταυλισμούς τους.