Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Μέτρα ενάντια στις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα


Υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη με θέμα την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα. Στη σύσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος κ. Χαρίσης και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), ο πρόεδρος κ. Πεβερέτος και μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κ. Καμπούρης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Κορασίδης, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Στεργίου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Κομνηνός, ο Διευθυντής του ΣΔΟΕ κ. Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα κ. Χαρουτουνιάν, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Τσιάλτας και εκπρόσωποι της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής και της Γενικής Δ/νσης Ζωικής Παραγωγής.

Σε δήλωσή του, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε τα εξής:...
«Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε το απαράδεκτο φαινόμενο της ελληνοποίησης αμνοεριφίων. Η προστασία της δημόσιας υγείας και η αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης του καταναλωτή αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αρχές της πολιτικής μας. Οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής πρέπει να τηρούνται ευλαβικά σε όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις. Σε αυτή τη λογική λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη:

1. Συστήνεται Διυπουργική Ομάδα Συντονισμού Ελέγχων αποτελούμενη από το Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ κ. Κορασίδη, το Γ.Γ. Καταναλωτή κ. Στεργίου και εκπροσώπους του ΣΔΟΕ, των Γενικών Δ/νσεων Κτηνιατρικής και Ζωικής Παραγωγής, του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, η οποία και συνεδρίασε μετά το πέρας της σύσκεψης.
2. Ενεργοποιείται σύστημα άμεσης προειδοποίησης του ακριβούς τόπου παράδοσης των διακινούμενων σφάγιων.
3. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες αμνοερίφια στους Σταθμούς Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) στα σύνορα.
4. Παράλληλα, εντείνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την προέλευση των αμνοεριφίων σε όλο το μήκος της αλυσίδας τροφοδοσίας, από παραγωγούς έως και κρεοπώλες.
5. Με πρωτοβουλία του Γ.Γ. Εμπορίου κ. Κομνηνού θα υπάρξει σύσκεψη της ΠΟΚΚ με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να συζητηθούν θέματα αρμοδιότητάς της.

Υπενθυμίζω ότι απαγορεύεται η σφαγή ζώων χωρίς σήμανση και χωρίς υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού, στην οποία αναγράφονται οι κωδικοί των ζώων προς σφαγή. Ενώ είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης πάνω στο σφάγιο. Όσοι δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις, θα υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι όπου εντοπίζονται περιπτώσεις λαθροσφαγής, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες θα επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν και οι καταναλωτές ότι δεν είναι ασφαλές να αγοράζουν σφάγια τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί από κτηνίατρο».