Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η Θήβα Μίλησε!!! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ



Με καθολική συμμετοχή Θηβαίων και Βοιωτών πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, το Πανεπαρχιακό Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας.
Όλοι μαζί, ο Δήμαρχος Θηβαίων, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, σύσσωμος ο Εκκλησιαστικός Κλήρος με επικεφαλής τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, Φορείς, Σύλλογοι, Σωματεία της Θήβας και της Βοιωτίας, Σχολεία, Δήμαρχοι της Βοιωτίας και δημότες ένωσαν τη φωνή τους και έστειλαν, από την Κεντρική Πλατεία Θήβας, την απάντηση ότι η υποβάθμιση του Νοσοκομείου ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Καταδικάζοντας την απαράδεκτη κατάργηση της νομικής προσωπικότητας και αυτονομίας του Γενικού Νοσοκομείου Θηβών, που οδηγεί στην αδυναμία λήψης αποφάσεων από διοίκηση εντεταλμένη να εξυπηρετεί τις ανάγκες δημόσιας υγείας της πόλης και της περιοχής.
Καταδικάζοντας την υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου όσον αφορά τις εφημερίες, τα υλικά που είναι αναγκαία για την επαρκή και πλήρη λειτουργία του και τη διαπιστωμένη υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, που οδηγεί σε διακινδύνευση της ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου και σε μη ανταπόκριση στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και των χιλιάδων εργαζομένων στην περιοχή.
Απαιτώντας την άμεση και πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Θήβας σε τακτικό και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (διοικητικό και βοηθητικό) και την ανάκληση της υπουργικής απόφασης με την οποία καταργήθηκε το αυτοδιοίκητο του Γ.Ν. Θήβας.
Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των Θηβαίων και απεύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, ο Βουλευτής Βοιωτίας Γιάννης Σταθάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης, οι Δήμαρχοι Τανάγρας Ευάγγελος Γεωργίου και ΟρχομενούΚώστας Ξηρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Λεβαδέων Γιώργος Λουκάς, ο Αντιδήμαρχος Αλιάρτου Δημήτρης Ξυδώνας, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θήβας Φιλιώ Πρωτόπαπα, ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Γ.Ν. Θήβας Παναγιώτης Παπαπέτρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας Γιώργος Ζελιλίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας Δημήτρης Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Θήβας Χρήστος Χαρατσής, ο πρώην αναπληρωτής διοικητής των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Θήβας-Λιβαδειάς Νίκος Σβίγγος, ο δωρητής του οικοπέδου του Γ.Ν. Τάσος Δελαβέκουρας και ο Αντώνης Τουλουμάκος ως εκπρόσωπος της Λαϊκής Επιτροπής.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας και ειδικότερα το νοσοκομείο Θήβας μίλησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας. Η ΟΕΝΓΕ μάλιστα είχε προκηρύξει απεργία για τις 17 Απριλίου, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προχώρησε σε εξάωρη στάση εργασίας.

Για την ολιγωρία του Υπουργείου Υγείας να δώσει λύσεις εδώ και τώρα στα χρόνια προβλήματα του νοσοκομείου αναφέρθηκε οΔήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου στην ομιλία του στη μεγάλη συγκέντρωση. Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του Δημάρχου, στην οποία περιγράφονται και όλες οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση του προβλήματος.

«Από αυτήν εδώ την πλατεία από τότε που ξεκίνησαν τα θέματα των συγχωνεύσεων έχουν σταλεί στην Κεντρική εξουσία όλα τα μηνύματα σχετικά με οποιαδήποτε υποβάθμιση της πόλης μας και των υπηρεσιών της, αλλά και ότι είμαστε όλοι αποφασισμένοι και ενωμένοι για να διεκδικήσουμε την πρόοδο και την εξέλιξη του Δήμου και του Νομού μας.
Σας ευχαριστώ όλους γιατί η φωνή σας δυναμώνει τα μηνύματα που στείλαμε αλλά και το σημερινό που αφορά το Νοσοκομείο μας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας διέρχεται δύσκολες και ενδεχομένως κρίσιμες στιγμές λόγω της οικονομικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες και αόρατο ορίζοντα τερματισμού της.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως το πνεύμα των σχεδιασμών για τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα όπως η ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ και ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ χαρακτηρίζεται από την επιφανειακή ανάγνωση των στατιστικών μεγεθών και αγνοείται η αντιστοίχiση των μεγεθών αυτών με τις κοινωνικές ανάγκες και τα προβλήματα.
Αυτός ο σχεδιασμός υπαγόρευσε και την ιδέα της ανακατάταξης των υπηρεσιών υγείας και την αλλαγή της μορφής του Νοσοκομείου Θήβας.
Από αυτήν εδώ την πλατεία έχει ακουστεί πολλές φορές σε παρόμοιες κινητοποιήσεις και είναι το γνωστό:
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.........http://permisospress.blogspot.gr

Το ίδιο ακριβώς λέμε και σήμερα, όλοι μαζί για την απαξίωση και την Υποβάθμιση – Υπολειτουργία του Νοσοκομείου μας για να ληφθεί υπόψη από την Κεντρική εξουσία και το αρμόδιο Υπουργείο.
Επιτρέψτε μου όμως να κάνω περιληπτικά μια αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης για να γίνει κατανοητό ότι ούτε ο Δήμος ούτε οι Φορείς της πόλης έχουν υποβαθμίσει το όλο θέμα, αντίθετα έχουν επιδείξει το μέγιστο δυνατό ενδιαφέρον.
Σε όλες τις κινητοποιήσεις αλλά ιδιαίτερα τη σημερινή μεγαλειώδη συγκέντρωση θέλω να τονίσω ότι:
- Κανείς δεν είναι πρώτος ή τελευταίος σ΄αυτόν τον αγώνα.
- Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι κάνει κάτι παραπάνω από τους άλλους.
- Κανείς δεν είναι μόνος του και τα κάνει όλα αλλά είμαστε όλοι μαζί και όλοι μαζί ενωμένοι και αποφασισμένοι θα συνεχίσουμε για να κερδίσουμε αυτά που πρέπει και αξίζουν σε αυτή την πόλη σε αυτόν το Δήμο αλλά και σε αυτή την περιοχή.
- Ας σταματήσουν λοιπόν ορισμένοι να κάνουν τους πρωτεργάτες. Αυτά δεν συνάδουν για την περίσταση αλλά και γενικώς για τη σημερινή κατάσταση. Τον τόπο αυτό όλοι τον αγαπάμε και όλοι θέλουμε να πάει μπροστά και δεν είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης και προβολής
Τα δύο προηγούμενα χρόνια η πόλη μας βρίσκεται στο επίκεντρο προσπαθειών για τη διατήρηση και αναβάθμιση των υπηρεσιών λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων, οι οποίες δεν διορθώνουν καμία πτυχή της ζωής μας αλλά αντίθετα υποβαθμίζουν την κοινωνία και αφαιρούν υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργία της.
Από αυτές τις εξελίξεις δεν γλίτωσε και το Νοσοκομείο Θηβών το οποίο είχε σχεδιασθεί να γίνει ένα σύγχρονο Νοσοκομείο αντάξιο του προορισμού του και των απαιτήσεων της περιοχής ευθύνης του, αλλά και των σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων του.
Από το καλοκαίρι του 2011, στα πλαίσια της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο για την Αναδιάταξη των Μονάδων υγείας είχαν υποβληθεί προτάσεις από τον Ιατρικό σύλλογο και το Επιστημονικό συμβούλιο.
Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονταν:
- Η λειτουργία Αιμοδοσίας
- Η λειτουργία Αξονικού Τομογράφου
- Η στελέχωση των εργαστηρίων μικροβιολογικού και ακτινολογικού, του χειρουργικού τμήματος, του καρδιολογικού τμήματος και του παθολογικού για λειτουργία επί 24ώρου .
Ακολούθησε η συνάντηση με τον τότε Υφυπουργό κ. Τιμοσίδη ο οποίος δήλωσε ότι ¨Δεν χάνει το Νοσοκομείο Θήβας Τίποτα, δεν υποβαθμίζεται τίποτα αλλά ενισχύεται και θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του με την πρόταση που θα κάνουμε¨
Από τον Αύγουστο του 2011 το Νοσοκομείο υπήχθη διοικητικά στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς λειτουργώντας πλέον με ενιαία Διοίκηση έχοντας στη Θήβα αναπληρωτή Διοικητή.
Μετά ένα χρόνο δηλαδή τον Αύγουστο του 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Υγείας καθώς είχε διαπιστωθεί μεγάλη δυσλειτουργία στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, σε όλα τα τμήματα και ουσιαστικά είχε αρχίσει να φαίνεται με έντονο πια τρόπο η εγκατάλειψη αντί της αναβάθμισης την οποία μας είχαν υποσχεθεί.
Με το ομόφωνο ψήφισμά του ο Δήμος και οι φορείς απαιτούσαν για πολλοστή φορά την αναβάθμιση και στελέχωση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Θήβας αλλά και τη διοικητική αυτονομία του, καθώς η ενιαία Διοίκηση απεδείχθη ότι δεν ήταν δυνατό να δώσει λύσεις σε δύο μεγάλα νοσοκομεία, ούτε ήταν δυνατό αυτά να λειτουργούν συμπληρωματικά.
Το ψήφισμα αυτό κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέτζο μαζί με σχετική επιστολή μας στην οποίαν αναφέραμε όλο το ιστορικό αλλά και τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να διατηρηθεί και να αναβαθμισθεί το Νοσοκομείο Θηβών ως αυτόνομη υγειονομική οντότητα.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2012 μετά από αίτημα μας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Καλλίρη, στην οποίαν συμμετείχαν μαζί με το Δήμαρχο εκπρόσωποι των Δημοτικών παρατάξεων, οι Βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μουλκιώτης, φορείς της πόλης καθώς και ο τότε αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Θηβών κ. Σβίγγος.
Ο Γενικός Γραμματέας αφού άκουσε τις θέσεις, τις απόψεις αλλά και τα γενικότερα προβλήματα του Νοσοκομείου δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου το κλείσιμο κανενός Νοσοκομείου στη Βοιωτία καθώς και ότι θα εξετασθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η δυνατότητα στελέχωσής του με ιατρικό τουλάχιστον προσωπικό.
Από τις αρχές του 2013 δόθηκε η χαριστική βολή στη λειτουργία του Νοσοκομείου Θηβών, καθώς μετά την έγκριση απόσπασης για τρεις μήνες του Διευθυντή της Παθολογικής κλινικής, οι απομένοντες ιατροί αδυνατούσαν να καλύψουν τις μηνιαίες εφημερίες, με αποτέλεσμα να επιχειρηθεί η μεταφορά ασθενών από τη Θήβα στη Λιβαδειά.
Συμπλήρωμα σε αυτή την κατάσταση προστέθηκε και η παραίτηση μίας ιατρού παθολόγου με αποτέλεσμα πλέον η αποδυνάμωση του Νοσοκομείου να ολοκληρωθεί και ουσιαστικά να υπολειτουργεί.
Ακολούθησαν έκτοτε συνεχείς παραστάσεις στο Υπουργείο Υγείας, καταθέσεις υπομνημάτων αλλά και επερωτήσεων στη Βουλή, από το Δήμο, τον Ιατρικό Σύλλογο και βουλευτές.
Τίποτα μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν άλλαξε με αποτέλεσμα μετά από την κινητοποίηση των φορέων της πόλης με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Θηβών και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να οργανωθεί η σημερινή πανθηβαϊκή απεργία και το συλλαλητήριο αυτό, γιατί πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Δυστυχώς η κοινή διαπίστωση μετά από όσα σας προανέφερα είναι ότι καμία πλέον ενέργειά μας ή έγγραφό μας δεν έτυχε της απαιτούμενης προσοχής από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και όταν τυχαίνει να συναντιόμαστε με τους Υπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς εισπράττουμε ευχές και ελπιδοφόρα μηνύματα, τα οποία παραμένουν κενά περιεχομένου λόγια, χωρίς συνέχεια.
Βέβαια η επίσημη εκδοχή είναι ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση και οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας δεν επιτρέπουν διεκδικήσεις και απαιτήσεις, όμως εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να υπογραμμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η κοινωνία και οι πολίτες αυτής της χώρας πρέπει και έχουν δικαίωμα στήριξης και προσφοράς ως φορολογούμενοι πολίτες, από την κεντρική εξουσία η οποία με την σειρά της έχει υποχρέωση να υπερασπισθεί και να φροντίζει αυτούς τους πολίτες.
Την Δευτέρα 15/4 στη συνάντηση που έγινε με τον Υπουργό Υγείας μετά τις εξελίξεις και το τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο δεσμεύτηκε ο κ. Υπουργός ότι:
α. Θα τοποθετηθεί στην επόμενη κατανομή επικουρικών ιατρών ένας ακόμα παθολόγος εκτός από αυτόν που ήδη έχει εκδοθεί απόφαση τοποθέτησης οπότε θα έχουμε στο παθολογικό 6 γιατρούς καθώς και από ένας (1) επικουρικός γιατρός Μικροβιολόγος και Καρδιολόγος για τη λειτουργία και αυτών των τμημάτων .
β. Τοποθέτηση Αναπληρωτή Διοικητή μετά την τελική επιλογή – αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
γ. Αποδέσμευση κατά προτεραιότητα, μετά τα Νησιωτικά Νοσοκομεία, και για το Νοσοκομείο μας του υπό κρίση προσωπικού από ΑΣΕΠ.
Αυτή η απαίτηση – παραίνεση δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται από αυτό το βήμα.
Φοβάμαι όμως ότι οι παραινέσεις και οι ικεσίες εάν δεν υλοποιηθούν τελικά θα μετατραπούν σε αγανάκτηση και κοινωνική οργή, η οποία θα είναι δύσκολο να κατευνασθεί εάν κανείς δεν ακούει κανέναν.
Αυτές τις εξελίξεις προσπαθούμε να προλάβουμε όλοι και να αντιπαρέλθουμε τα χειρότερα με διάλογο και δημοκρατικότητα.
Σε αυτή την προσπάθεια ζητάμε τη συνδρομή των βουλευτών του νομού μας και με αρχή τα προβλήματα του Νοσοκομείου να αφουγκρασθούν την τοπική κοινωνία και να υπηρετήσουν το συμφέρον των πολιτών της.
Φίλες και Φίλοι Αγαπητά παιδιά.
Η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και δεν πρέπει να συνδέεται το αγαθό της υγείας με μνημόνια, ελλείμματα και περικοπές.
Οι Θηβαίοι, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες έχουν υπομείνει τα πάντα μέχρι σήμερα, θυσίες, περικοπές, μειώσεις και στερήσεις.
Όμως οι θυσίες και η υπομονή έχουν όριο το οποίο πλέον εξαντλείται και η απάντηση της κοινωνίας δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί.
Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να στείλουμε και σήμερα ένα ηχηρό μήνυμα προς το κεντρικό Κράτος ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλες θυσίες και άλλες στερήσεις.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΗΒΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ
ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΟ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Περιμένουμε υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργού και θα είμαστε σε αναμονή με τη συντονιστική επιτροπή και όλους εσάς για περαιτέρω κλιμάκωση ανάλογα με τις εξελίξεις.
Φίλες και Φίλοι Αγαπητά Παιδιά
Είμαστε εδώ και θα είμαστε παρόντες και άγρυπνοι φρουροί της περιοχής μας για όλα τα θέματα – προβλήματα διότι έχουμε χρέος στο παρών αλλά και το μέλλον της γενιάς μας και των παιδιών μας.
ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
Διεκδικούμε και ζητάμε το Αυτονόητο δεν είμαστε επαίτες, είμαστε πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας με υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα.
Σεβασμιώτατε Κυρίες και Κύριοι
Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία και την αγωνιστικότητά σας».


http://permisospress.blogspot.gr